Настилка за двор

Прието е двора или градината да се приемат като своеобразно продължение на жилищното пространство и затова е необходимо да се подходи със същото внимание както при създаване на интериорното решение и обзавеждането на дома.

Като кътче за отдих под открито небе, дворът се превръща в „хол под звездите“, а като всеки хол, то е необходимо да се създаде неповторимото усещане за уют, комфорт, удобство и функционалност. Отнесено към „обзавеждане“ на двор това включва изграждането на подходяща подова настилка в различните зони на двора според функцията, която трябва да изпълняват – място за паркиране, алеи, акценти при зелени и цветни пространства.

Изискванията, на които трябва да отговаря настилката са не просто каква да е – павета, гранит, бетонни декоративни плочи и други, а и да служи дълго време, да е устойчива на атмосферните условия и да се поддържа лесно.

външна настилка

Външна настилка според натоварването

 Дворната външна настилка е значима зона, която не може да се пренебрегне. Тя трябва да е безопасна за ходене, дълготрайна и да не предполага тежка и трудна поддръжка. При избора на външна настилка е най-важно да се обмисли за каква цел ще служи.

Пред гаража, на алеите избираме по-дебела и здрава външна настилка. Градинските пътеки изискват по-фин материал. Освен това използваните материали трябва да са устойчиви на замръзване, на износване, UV-устойчиви и да не абсорбират течности.

Походящи настилки при оформяне на място за паркиране

От настилките в двора, за мястото за паркиране е необходимо да се отдели особено внимание. Важното за доброто изпълнение на паркомястото, за да няма локви и кал, е добрата подложка и следването на правилните технологии. Ако искаме външен паркинг вариантите за използваните материали са :

 • Бетон;
 • Усилени плочи;
 • Паваж;
 • PVC решетки, които имат предимството след затревяване да не се виждат, а в същото време да имат висока товароносимост;
 • Унипаваж и др.

Освен красивото редене, важни са подготовката на леглото за настилката, подложката и правилните нива!

Как да изберем най-подходящата настилка?

В крайна сметка изборът опира до качество и цена. Всяка инвестиция е оправдана, когато не се изискват допълнителни средства за поддръжка.

При вземане на решение за вида на настилката, вижте и тези съображения:

 • Естествените камъни, използвани при каменна настилка са издръжливи и красиви, но ако се полагат върху бетонова основа излиза по-скъпо.
 • Бетонът е решение, но е необходимо отгоре да бъде покрит с мозайка или каменни плочи. Ако не се покрие не е издръжлив и с времето се напуква или рони. Това може да се получи и от голямо натоварване – коли, камиони.
 • Бетоновите елементи, използвани за паркинги са неудобни за ходене (особено с токчета) и в дъждовно време дупките се пълнят с вода и кал; могат да се затревят, но изискват повече поддръжка.
 • Чакълът е евтин вариант, но трябва да му се сложи отдолу подложка; след 2-3 години трябва да се добавя нов чакъл, защото се набива в земята или разнася; неудобен е за ходене и почистване; не е подходящ за каране на колела и мотори.
 • Тротоарните плочи след около 3-4 г. вече не са това, което са били; нямат издръжливостта на естествения камък.
 • Паважът е удобен за ходене, но в мокро време се плъзга.
 • Асфалтът е удобен за експлоатация и поддръжка, но не отговаря на изисквания за естетика, красота и ниска цена.
 • Тикли ганайс, които се редят върху пясъчна основа и после фугите могат да се запълнят с цимент. За алеи в градината във фугите може да се засее трева. Този вариант е красив, изисква повече поддръжка , но си заслужава за малки площи.

Какви са предимствата на естествения камък при използването му за външна настилка?

 • Той е надежден, незаменим по своята форма и особено красив за градинска външна настилка.
 • Популярни са пясъчник, гранит, мрамор, травертин. 
 • Каменната външна настилка е силно устойчива на абразия, химически агенти (пръскане на сол през зимата) и е главно устойчива на замръзване.
 • Камъкът има уникален дизайн, пасва идеално на фасадите на къщата и е лесен за поддръжка.
 • Каменната повърхност е еднородна, без пукнатини и несъвършени детайли. Комбинира се перфектно с други материали, има дълъг живот и се поддържа лесно

Подходящо ли е дървото за външна настилка?

 • Дървесината принадлежи към зеленината и градината; изисква поддръжка, но все още се предпочита. Терасите и балконите използват същите дървесни видове като за влажната среда в банята: най-екзотичната и термо обработената или стандартна дървесина (лиственица и бор) с намаслено покритие.
 • Екзотичните дървета имат висока плътност, твърди са, мазни и не се влияят от директен контакт с вода. Европейските дървета се подлагат на термична обработка, когато дървесината се третира със същата устойчивост.
 • Дървото е жив материал, който работи. Освен появата на фуги във времето, дървесината се изменя и от външни влияния- Това са пряка слънчева светлина, замръзване, дъжд. И това ще се отрази на състоянието на дървесината. Освен това може да причини пукнатини, провисване и общо посивяване. Това състояние (посивяването) не е постоянно, след импрегнирането с масла дървесината придобива първоначалния си цвят. Третирането на дървени повърхности с масла прави дървената външна настилка изключително устойчива на атмосферни условия.
 • Външните дървесини винаги са импрегнират с масла. В допълнение към рутинното почистване (измитане), външните тераси от дървесина трябва да се подновяват всяка година, за предпочитане през пролетта и есента. Ако подът е много мръсен, може да се извърши дълбоко почистване с помощта на водоструйка. Наранените места могат да се изшкурят, а вдлъбнатини или отчупвания може да се запълнят с кит за дърво. Маслото се нанася с широка бояджийска четка. 

Предимства на каменния килим

 • Той е естествен, оригинален, практичен и красив; използва се при по-малки облицовки, градина и алеи, градински кътчета, тераси, беседки и около басейни. Каменната външна настилка е нехлъзгава и водоустойчива, не се нагрява прекалено много от слънцето, а през лятото винаги е приятно ходенето по нея.
 • Каменният килим е изработва се от речни и мраморни камъни в разнообразна цветова гама; може да се използва за градина и алеи, беседки, тераси и басейни; за външна настилка е лесен за поддръжка и за полагане; архитектите го използват, защото хармонично свързва интериора с екстериора и се комбинира с други материали (дърво – беседки, перголи).
 • Предимството е, че е еднакво, без фуги, в различни земни нюанси. Каменният килим е идеален за обновяване на напукани плочки.

Система композитни плоскости

 • Комбинацията от дърво и пластмаса гарантира образуването на устойчив материал, който запазва своите отлични характеристики в продължение на много години без необходимост от допълнителна поддръжка и боядисване.
 • Системата композитни плоскости е подова настилка, която притежава много широк спектър на приложение – в градината, край басейна, на верандата или балкона, и то не само в частни домове, а и в обществени пространства.

Как да поддържаме градинската подова настилка през зимата?

 1. Необходимо е периодично нанасяне на  запечатващо покритие

Запечатващ слой – нанася се за първи път след полагането на настилката, а след това веднъж годишно. Той предпазва от резки температурни промени и от действието на всякакви разтвори и материали, изсипани или разляти върху настилката. Този слой импрегнира повърхността и я предпазва и от действието на водата – ако тя съдържа минерали, ще оставя петна върху каменната повърхност, ако не я защитите чрез запечатване. То запълва порите на каменния материал и така осигурява по-добра защитеност.

 1. Когато падне сняг

Снегът, който остава върху каменната настилка, замръзва и се образува слой от лед. При натрупване на сняг трябва да се почисти, за да не се допусне заледяване. То действа неблагоприятно върху повърхността на настилката и върху запечатващия слой. А ако няма запечатващ слой, водата, проникнала в порите на камъка и замръзнала в тях, ще създава рискове от образуване на пукнатини.

 1. Почистване редовно от прах, кал и други замърсявания

Почистването трябва да се извършва през цялата година. Замърсяванията могат да образуват петна върху настилката, особено ако няма запечатващо покритие или то е положено отдавна, преди повече от година. След това почистването на петната е трудно и някои от тях с по-агресивни съставки могат да повредят настилката.

 1. Ако се е образувало петно от разлята течност

Понякога по невнимание може да се разлее някаква течност върху настилката. Необходимо е да се почисти и изплакне веднага дадения участък, за да не успее течността да действа, а ако тя е с разяждащ ефект, да не наруши целостта на материала.

Често задавани въпроси

Основните предимства на настилката за двора са функционалността и естетиката. Правилно избраната настилка може да подобри функционалността на двора, като осигурява по-голям комфорт и удобство при ползване на пространството.

Това може да бъде особено важно за хора, които имат малки деца или животни. Освен това, настилката за двора може да подобри визуалния ефект и да направи външното пространство по-привлекателно и приятно за отсядане. Особено важно е да се избере настилка, която да се съчетава хармонично с архитектурата на дома и околната среда.

Предлагаме разнообразни видове материали за настилка на двора, като гранитогрес, камък, дърво, бетон, керамика и други. Изборът на материал зависи от няколко фактора – функционалност, визуален ефект, размер на двора и бюджет.

Например, гранитогрес е много здрав, лесен за почистване и подходящ за употреба във всякакви условия, като едновременно с това може да придаде стил и елегантност на двора. Дървото, от друга страна, е подходящо за хладна климатична зона, предоставя уют и топлина на външното пространство.

4.5/5 - (102 votes)
Call Now Button