Подрязване на дървета: Как да го направим правилно и безопасно

 • Начало
 • Градина
 • Подрязване на дървета: Как да го направим правилно и безопасно
подрязване на дърветата

Подрязването на дървета е ключов процес за поддържането на тяхното здраве, естетичен вид и безопасност. Като собственик на градина, вероятно сте осъзнали колко е важно да гледате след дърветата и да се грижите за тях с любов и внимание. Има ли нещо по-прекрасно от добре оформената корона на дърво, което цъфти в целия си блясък?

Започвайки с основите на подрязването, важно е да разберете кои техники на подрязване са най-подходящи за различните видове дървета. Всяко дърво е уникално и нуждите му за обрезка могат да варират. Някои изискват редовно подрязване за поддържане на формата си, докато други трябва да се подрязват само когато е необходимо, за да се предотвратят болести или да се съживяват стари клони.

Подходящата грижа и поддръжка след подрязването са също толкова важни, колкото и самата процедура. Те помагат на дървото да се възстанови и да остане силно и здраво през годините. С правилните методи, вие можете да осигурите, че вашите дървета ще продължат да радват очите и да са част от вашата градина за дълго време.

Основни положения

 • Подрязването е ключово за здравето и естетиката на дърветата.
 • Необходими са различни техники на подрязване за различните видове дървета.
 • Правилната поддръжка след подрязването допринася за силата и здравината на дърветата.

Основи на подрязването

Подрязването е ключова стъпка за поддържането на здравословния растеж и обилното цъфтене на Вашите дървета. Тази практика допринася за стимулиране на нови пъпки и оформяне на кроната.

Значение на подрязването за растежа

Процесът на подрязване е от съществено значение за младите дървета, тъй като той стимулира техния растеж. Премахването на излишните клонки позволява на дървото да насочи енергията си към развитието на основните структури. Ето няколко конкретни причини защо да вземете ножицата:

 • Стимулиране на цъфтенето: Подрязването стимулира формирането на пъпки, които по-късно се превръщат в цъветове.
 • Подобряване на формата: Грижите подобряват естетическия вид и структурата на дърветата.
 • Предотвратяване на болести: Отстраняването на увредени и болни части помага за предпазването от разпространение на заболявания.

Подходящи сезони за подрязване

Времето за подрязване варира според видовете дървета и целите, които преследвате. Имайте предвид следните месеци и съответните типове резитба:

 • Февруари-Март (Пролетна резитба):
  • Идеален момент за формиране на кроната на млади дървета.
  • Стимулиране на растежа преди активния сезон.
 • Август (Зимна резитба):
  • Подходящ период за отстраняване на увехнали и болни клони.
  • Подготвя дърветата за зимния период.

Запомнете, че правилно извършената резитба може да бъде отличен начин да подсилите Вашите дървета и да гарантирате тяхното благополучие през всички сезони.

Техники на подрязване

Вашият огромен приятел в градината заслужава най-добрата грижа, нали? Подрязването е ключът към здравото му развитие. Следвайте тези стъпки, за да му осигурите красив и здрав вид.

Основни техники на рязане

При подрязването на дърветата използвайте различни техники на рязане, за да стимулирате растежа и да поддържате дървото в добро здравословно състояние. Когато премахвате излишните клони, винаги започвайте с отстраняване на болни и стари клони, както и на тези, които се пресичат или търкат върху други. За стимулиране на растежа, практикувайте рязане на странични издънки, за да насочите силите на дървото към скелетни клони.

 1. Рязане до възел: Извършва се като се оставя малък “яка” над възела, където клонът се свързва с основния ствол.
 2. Тонизиращо рязане: Получава се като се премахват малките издънки, за да се стимулира по-силния растеж на останалите.

Дезинфекция на инструментите

След всяка употреба и особено преди преминаване от болно към здраво дърво, инструментите за рязане трябва да бъдат дезинфекцирани. Използването на разтвор с дезинфектант е задължително, за да се предотврати разпространението на болести между растенията в градината.

 • Препарат: Използвайте 1 част белина и 9 части вода като дезинфекцираща баня за инструментите след всяка употреба.
 • Честота: Дезинфекцията е необходима преди и след рязане на всяко дърво.

Съкращаване на годишните израстъци

Дърветата също имат нужда от “подстригване”. Важно е да обръщате внимание на годишните израстъци и да ги съкращавате разумно. Така направленото рязане увеличава плододаването и подобрява външния вид на дървото.

 • Израстък от текущата година: Съкратете с около ​една трета.
 • Предходни израстъци: Ориентирайте се по формата и размера на дървото. Не премахвайте повече от една четвърт от клоните.

Подрязване на конкретни видове

Знаеш ли, че подрязването е изкуство и наука? Всяко дърво е уникално и изисква индивидуален подход. Нека разгледаме конкретни насоки за овощни и декоративни видове.

Подрязване на овощни дървета

Овощните дървета са ти благодарни за редовното и правилно подрязване – то допринася за по-добър растеж и плододаване. Важно е да наблягаш на:

 • Ябълкови дървета: Подрязвай след основното цъфтеж, за да стимулираш растежа на цветни пъпки. Прави това обикновено през късната зима или ранна пролет.
  Процедура Период Цел
  Изрязване на оформяне Късна зима Стимулиране на цъфтеж
  Прореждане След реколта Подобрение за следваща реколта
 • Крушови дървета: Подрязването се фокусира върху премахване на увехналите клони и стимулиране на младите, за да се осигури светлина и въздух до центъра на дървото.

Подрязване на декоративни дървета

Декоративните дървета добавят стил и красота в твоята градина. Поддържай ги красиви с тези съвети:

 • Рози: През пролетта е моментът да подрежеш розите, като се стремиш към стимулиране на здрав растеж и обилно цветене. Отстранявай внимателно загнили или наранени клони.
 • Тис и люляк: Тези дървета цъфтят на миналогодишните клонки, така че подрежи след цъфтежа, за да не попречиш на следващата реколта от цветя.

Специфика на подрязване при различни видове

При подрязването е ключово да признаеш, че всеки вид дърво има своите специфики. Например:

 • Череша: Тъй като те цъфтят рано през пролетта, най-подходящ момент за подрязване е веднага след беритбата. Така не нарушаваш цикъла на цъфтежа и следващата реколта ще бъде подобрена.
 • Ябълки и круши: За тях се прилага зимно подрязване, оптимизиращо светлината и притока на въздух за следващите цветни пъпки и плодове.

Така ти помагаме да създадеш красива и здрава градина!

Грижа и поддръжка след подрязване

След като сте подрязали вашите дървета, идва време за важната грижа, която ще гарантира тяхното здравословно състояние и растеж. Осигуряването на правилното подхранване и поддържане на влага е ключът към силна и здрава корона.

Наблюдение на здравословното състояние

 • Преглеждайте дърветата си редовно за признаци на болести и нападение от вредители. Ако забележите нещо необичайно, като изсъхнали клони или следи от насекоми, незабавно потърсете помощ от специализирани градинари.
 • След подрязването, наблюдавайте дърветата за признаци на замръзване през студените месеци, което може да навреди на новообразувалите се филизи и семена.

Подхранване и поддържане на влага

 • Поръсете редовно подходящи торове около основата на дърветата, за да им осигурите нужните хранителни вещества и да стимулирате растежа на короната.
 • Поддържайте почвата влажна, но не пренаситена, като поливате внимателно, според нуждите на конкретния вид дърво и текущите метеорологични условия.

еНяколко съвета от мен за вас:

 • Визуализирайте грижата: Имате ли календар с градинарските задачи? Отбележете датите за проверка на дърветата.
 • Създайте навик: Защо да не направите неделния обход на градината перфектен момент за проверка на влажността на почвата?

Запазване на здрави и силни дървета

Знаехте ли, че правилното подрязване може да има ключова роля за здравето и дълголетието на вашите дървета, включително на любимата ви круша? Ето няколко стъпки, които да следвате:

Кога да подрязваме?

 • Пролетта е идеален момент за подрязване, преди дървото да започне активен растеж.
 • След цъфтежа е подходящо време за оформяне на овощни дръвчета като крушата.

Как да подрязваме?

 • Използвайте остри и дезинфекцирани инструменти, за да предотвратите заболявания.
 • Премахнете изсъхналите и повредени клони за подобряване на въздушния поток и осветление.

Процес на подрязване:

 1. Оценете дървото и идентифицирайте клоните за премахване.
 2. Отстранете натъртените клонка и тези, които растат навътре, за да подобрите структурата.
 3. Нека главните клони са на равно разстояние.

Помните ли, че всяка резитба трябва да следва естествения контур на дървото? Не премахвайте повече от 25% от клоните в един сезон. Надрезите трябва да са над външен пъп така, че последващият растеж да е насочен навън. Това ще помогне за поддържането на дървото здраво и силно.

Често задавани въпроси

Подрязването на дърветата е ключов елемент от тяхната поддръжка, като осигурява здравословен растеж и обилен реколта. В тази секция ще откриете отговори на някои от най-често задаваните въпроси за резитбата на овощните дървета.

Какви са основните правила за есенната резитба на овощни дървета?

При есенната резитба е важно да премахнете увяхналите и болни клони, както и тези, които се преплитат или растат навътре към короната. Това ще подобри вентилацията и слънчевата светлина в короната, което е жизненоважно за здравето на дървото.

Как да определим най-подходящия период за резитба на овошки?

Най-подходящият период за резитба на овошки е когато дърветата са в покой, обикновено късно зимата или рано пролетта. Това предотвратява стреса върху дърветата и намалява риска от инфекции.

Как резитбата се различава при млади и при по-стари овощни дървета?

Младите дървета се нуждаят от формираща резитба, за да развият силна структура, докато при по-старите дървета акцентът е на поддържаща резитба, за да се стимулира производството на плодове и да се подобри здравето.

Какво трябва да знаем за летната резитба на овошки и нейните предимства?

Летната резитба помага за контрол на растежа на дърветата, намалява нуждата от поддръжка през следващите сезони и може да стимулира по-ранно плододаване. Освен това позволява да се коригира растежа на клоните по време на активен сезон.

Каква е средната цена за професионално подрязване на овошки?

Средната цена за професионално подрязване на овощни дървета може да варира значително в зависимост от размера на дърветата, броя на дърветата, местоположението и спецификата на работата. По правило цените започват от около 10 лева на дърво за малки овошки и могат да достигнат до стотици левове за по-големи и сложни проекти.

Коя е най-подходящата техника за зимна резитба на ябълкови дървета?

За зимната резитба на ябълкови дървета е рекомендателно да се прилага техника, която стимулира развитието на клони с добри ъгли за плодоношение и да се намалят клоните, които са прекалено вертикални или хоризонтални, за да се осигури добра балансираност на короната.

4.4/5 - (45 votes)
Call Now Button