Аериране на тревата и почвата

аериране на тревата

Перфектната морава е синоним на перфектното озеленяване и е цел и гордост за всеки имот. Когато успеете да получите прекрасния зелен килим в двора или градината, е важно да продължите и с по-нататъшната грижа, а тя не се изразява само в косене и поливане, както много хора предполагат.

Зелена и гъста трева – за да се сбъдне тази мечта, тревните площи се нуждаят от много въздух в допълнение към редовните грижи.

За красива, свежа и зелена морава са необходими кислород, вода и хранителни вещества, които свободно да проникват до кореновата система. Ако почвата е прекалено сбита или коренчетата са прекалено гъсти нито кислорода, нито водата нито хранителните вещества ще достигнат ефективно до корените.

И така – за да бъде една тревна площ красива, гъста и зелена, тя трябва да се аерира (проветрява) от време на време.

 Какво е аериране на тревата?

Така нареченото аериране разрохква почвата и в резултат на това, повече кислород достига до корените и тревните площи виреят по-добре.

Чрез аерирането се премахва и натрупалият се слой суха трева около тревните стъбла. Друга полза от навременното аериране е накъсването на корените на тревата, което от своя страна улеснява братенето в последствие.

Аерацията на тревата е процес на механично премахване на малки вертикални части от почвата „тапи” приблизително 5 – 10 см в дълбочина от повърхността на моравата. Диаметърът на тези кръгли „тапи” е обикновено около 1 см. Тази „тапа” съдържа малко трева, корени, слама, но най-вече почва.

Защо да аерираме тревата?

Основната причина за аериране на тревните площи е да се намали уплътняването на почвата. С течение на времето дейности, като спортуване, косене на тревата или просто разходките по моравата сплъстяват почвата. Сплъстяването на почвата е причина за лошо отводнени или мокри места и също така значително намалява аерацията в почвата.

Корените се нуждаят от кислород, за да растат и усвояват хранителни вещества и вода. Сплъстяването на почвата пречи на корените да си набавят тези необходими жизнени вещества. Аерация намалява сплъстяването на почвата и предоставя една здравословна среда за корените.

Методи на аериране

Аерирането може да се извърши по няколко начина. Единия начин е със специална машина аератор, която използва кухи зъби или вилици за отстраняване на проблемни части от тревата. Дупките, които машината прави в почвата, осигуряват проникването на хранителни вещества, въздух и вода.

Аератори за трева са устройства с електрически или бензинови двигатели и действат като моторен гребен. Със своите пружиниращи зъбци те работят много нежно и отделят само малко мъх от моравата.

ръчно аериране

Друг метод за аериране е ръчен и се извършва с предмети с твърди зъби. Методът е по – малко ефективен отколкото с машината, но все пак ще подобри лошата плътност на моравата.

Изборът на метод е според големината на тревната площ и степента на натоварването й.

Кога и колко често се аерира тревата?

Аерирането на тревата не се прави много редовно, тъй като умерено натрупалият се слой от листа и изсъхнали стъбла задържа влагата и благоприятства запазването на тревата свежа и буйна. Според специалистите тревните площи трябва да се аерират най-много 2 пъти в годината.

Подходящото време за аериране на тревата е през ранната пролет и през есента преди почвата да започне да замръзва. Пролетта е за предпочитане, защото тогава природата се пробужда и е отлично време за прочистване от натрупалите се през зимните месеци сухи тревни маси.

С аерирането през есента, заедно с торенето се извършва и добавяне на нови семена. Ако сте пропуснали да го направите през есента – рано на пролет също може и има същия ефект. Аериране се прави задължително при рекултивиране.

При аериране е важно тревата да не е по-висока от 4 см и задължително да се извърши поливане. При необходимост може да се повтори след 2 седмици.

Какви са предимствата  на аерирането?

  • Отстранява старата мъртва и пожълтяла трева. По този начин се дава възможност на новите кълнове да се покажат и да уплътнят тревните площи. Това е един от начините да отстраняване на жълтите петна по тревата.
  • Прорязването/пробождането на почвата и тревния чим дава възможност за по-добра абсорбация на водата и торовете до корените на тревата. По-доброто проникване на въздуха до коренищата също спомага процеса на регениране на тревата.
  • При тази радикална механична операция се разрязват и мъховете в тревата и коренищата на някои от най-упоритите широколистни плевели в тревата, като детелината. По този начин се подпомага тяхното отстраняване и премахване със селективни препарати.

Как  е правилно да се извърши аерацията?

Много е важно тревната площ да е влажна, но не много мокра. Преди да започнете е добре да напоите тревата допълнително, което ще улесни потъването на щифтовете или тръбните зъби в уплътнена почва.

Допълнителна подготвителна стъпка е косене на тревата на височина приблизително 3 см и отстраняване на всички органични остатъци от нея, като например парчета трева от косенето и гнилите или сухи листа.

Трябва цялата морава да е равномерно покрита с дупки – за тази цел е най-добре да набодете тревната площ в редове, първо в една посока, а след това перпендикулярно. Плътността на отворите зависи от вида на основата – при плътни почви (напр.глина), ще е необходимо да се набоде тревната площ на всеки 10 см, за по-леки и рохкави на всеки 15 см.

Признаци, че моравата има нужда от аериране

  • Задържане на вода след дъжд или при поливане на тревата;
  • Глинести почви;
  • Утъпкани почви след преминаване на тежки транспортни средства;
  • Поляни с висока плътност на остаряла и суха трева.

Кога се очакват резултати от аерирането?

В зависимост от състоянието на моравата и торенето, резултатите може да останат невидими след първата процедура, дори и след 8-10 седмици. Това не бива да ви заблуждава. През този период протичат съществени промени, които са свързани с кореновата система.

Оптимални резултати от усилията си може да очаквате след втората и третата процедура. Най- видим е ефекта през втората година, когато вече ще сте обработили затревения терен за трети път.

4.4/5 - (65 votes)
Call Now Button