Оформяне на градини

flower gardens

Имаме ли градина, то най-вече желаем тя да е подредена, красива, с много цъфтящи цветя, храсти и плододаващи дървета, кътчета за отдих и завладяваща зеленина.

Това е напълно реализуемо, възможно и изпълнимо – необходимо е само малко усилия и средства и много творчество и фантазия. Като начало за реализиране на желанието за цветна градина е планиране на пространството и създаване на ландшафтен дизайн.

Как да оформим лесно нашата градина

В интернет има огромно количество идеи, снимки и видеа, които могат да подпомогнат формирането на идеята за градината. Ако все пак решите, може да потърсите съдействие от професионалистите по ландшафтен дизайн. Освен планиране на пространството и зоните в него, следващата стъпка за облагородяване на градината е съобразяване с релефа, нивото на осветеност, източниците за напояване, типа почва и други.

Ландшафтният дизайн предлага редица техники и методи за превръщане на недостатъците в предимства. Най-популярни са градини тип класически дизайн и пейзажен стил. Грижата за градина с класически дизайн е трудоемка и времеотнемаща – включва храсти, дървета и добре поддържана окосена трева.

Поддържането на такъв кът в двора изисква усилия, но резултатите са естетика, красота и си заслужават. При пейзажния стил, наричан още английски, целта е да постигнете оформление, което максимално се доближава до естествения ландшафт.

Там линиите са плавни, допуска се асиметричност и използване на подръчни материали. Обгрижването на градина в пейзажен стил е по-лесно. Освен това позволява да се пресъздаде в малки дворни пространства, чийто релеф не е перфектен.

Хармонично съчетани овошки, декоративни храсти и цветя, деликатно изградени пътеки или подходящо разположени алпинеуми и много други техники от ландшафтния дизайн ще направят градината ви уникална. Ето някои препоръки в тази посока:

Създайте пътека.

Тя може да води към уединено място в градината.Пътеката може да бъде неголяма, равна или под формата на стъпала. Предварително изберете къде да бъде място й, за да не засаждате никакви растения там. Обмислете коя е най-подходящата настилка, която може да използвате, според разположението и натоварването на пътеката.

Покрай нея може да насадите цветя или храсти. Не ви препоръчваме да изливате бетон. Опитайте се да създадете атмосфера в хармония с природата.

Изградете алпинеум

Направата на такова красиво кътче в градината не е никак сложно. За изграждането на алпинеум ви трябват малко красиви камъни, почва, с която да създадете релеф, за да изпъква алпинеума, и красиви цветя. Не залагайте на много високи растения. Може да изберете няколко за акцент – малка туя или декоративен лешник.

Пълзящите растения в умерено количество са много добър вариант. Бръшлянът е добро решение, но е необходимо редовно да се подрязва. Той ще осигури цветен зелен килим и няма да се налага да се чудите колко цветя ще са необходими, за да запълните целия алпинеум.

В алпинеумите много добре стоят туфи от лавандула, пламъчета, турти, сребърна или обикновена цинерария, мини рози и др.

Засадете увивни растения

Особено подходящи са в краищата на градината. Те могат да станат ключови елементи на градината, но и да покрият непривлекателните стени на сградите с жив вертикален килим, както и да създадат великолепен жив плет. Увивните растения могат да направят уединено място, ако покриват цели беседки, перголи или арки.

Външно те са привлекателни, като другите цветя, но растат много по-бързо и не се нуждаят от много свободно пространство, което е важно за малък градински парцел.

Едно от подходящите растения за тази цел е роза Зефирин Друен. Тя е едно от най-добрите растения за декориране на стени на сгради или огради. Розата Zephyrine Drouin няма бодли. Нейните дълги (до 4,5 м) издънки са доста гъвкави, което улеснява насочването им в правилната посока: увийте около беседка или арка. Растението не се нуждае от много слънце, за да цъфти, може да расте и на сенчести места.

Създайте цветни лехи със сукуленти

Ако градината ви е много малка и в нея няма място за големи растения, тогава създайте вертикална цветна леха от сукуленти. Това ще изисква минимум свободно пространство. В допълнение, сукулентната цветна градина има един много важен плюс: не е нужно да отделяте много време и усилия за грижа за растенията.

Рамкирани площи

Дават доста интересни възможности за озеленяване и оформяне, независимо къде се намират. Освен това тези площи са много малки и това позволява, ако желаете да ги напълните с био почва и да отгледате в тях био градински продукти.

Обособете лехи

Безразборното садене на цветя, колкото да ги има в градината, не е удачен вариант. По този начин дворът ще придобие много хаотичен и неподреден вид. Затова обособете лехи – малки или големи, във всякакви форми – правоъгълни, кръгли или квадратни, така че наистина да се вижда каква е концепцията и да изглеждат красиво.

Като резултат всичко ще изглажда подредено и същевременно ще е лесно за поддържане при поливане и плевене.

Цъфтящи храсти

Засадите ли ги между дърветата, ще направите участъка още по-привлекателен.

Зеленчуков кът

Ако подходите правилно към планирането на зеленчуковата градина, тя ще стане прекрасно украшение на градината. На първо място трябва да помислите как ще разположите в нея растенията и лехите за зеленчуците.

Има зеленчуци, които по своите цветове и форми не отстъпват по богатство на палитрата цветове на декоративните цветя. Изберете култури, които растат добре на малки пространства, като бобови растения, домати, краставици, репички или листни зеленчуци. Направете им малки повдигнати лехи и засадете в тях по няколко растения от всеки вид.

Неблагоприятни зони в градината и как да ги облагородим?

Ъгъл

Подходящо е засаждането на увивни растения като бугенвилия. Лианоподобните издънки на това растение ще изглеждат добре на огради и перголи, гъвкавите клони могат да бъдат усукани около опора, поставена в центъра на саксията, образувайки живописни храсти върху стволовете. Bougainvillea прави красиви живи плетове.

Смята се за най-доброто увивно растение, което не се страхува от сянката. И това растение е обичано и заради устойчивостта си на болести и вредители.

Зона с голяма влажност

Задържат вода след валежи и при поливане. Засадете влаголюбиви растения – вайгела, кандилка, астилбе, брунера, японска иглика, мъхове, папрати. Ако изградите езеро може да отглеждате подходящи растения – блатен ирис, блатно кокиче, кладенчов мъх, водно лютиче, лотус, водна лилия и други.

Неплодородна почва

В зони с изключително лоша почва – тежка глинеста, силно песъчлива и камениста или неблагоприятна по други причини е много трудно да озеленяването на това място. Най-добре създаването на там алпинеум.

Сенчести зони

В тези участъци голяма част от растенията не виреят или растат слабо. Има видове, които обичат сянката се развиват добре в такива зони. Подходящи са: хортензия, хойхера, астилбе, японско анемоне, хоста, трилиум, валериана, камбанка, брунера, здравец и много други.

Наклонен терен

Наклоненият двор може да изглежда много ефектно с подходящото планиране. Изградете терасирана градина с различно предназначение на отделните нива – за декоративна растителност, отглеждане на билки и подправки, кътове за отдих.

Сухи, слънчеви, каменисти места

Слънчевите и каменисти участъци в градината са идеални за изграждане на алпийски или скален кът. На такива места може да отглеждате различни видове седуми, тлъстига, левизия, мащерка, карамфил, дебелец, заешки уши, каменоломка, рудбекия, невен, калдаръмче.

4.5/5 - (108 votes)
Call Now Button