Цветя за градината

цветя за градината

С тяхна помощ ще имате ароматна и пъстроцветна градина през всеки сезон, без това да ви коства изтощителни усилия и сложна поддръжка. Ето защо може да се ориентирате към лесни за отглеждане цветя за градина, които могат да издържат на почти всички условия.

Без значение дали сте начинаещи в отглеждането на градински цветя или ветерани в градинарството, разочарованието от факта, че вашият труд и грижи не са дали желаните резултати, може да бъде неприятно.

Затова, добра стратегия е, да се обърнете към лесни за отглеждане градински цветя, които са способни да се справят с различни условия. Тези цветя ще ви доставят удоволствие през всеки сезон с минимални усилия и грижи от ваша страна.

Резултатът ще бъде красива и разноцветна градина, която няма да изисква изтощителни усилия и постоянна поддръжка.

Рози

Розата е всеобщо призната за царица сред цветята. Тя изисква специално разположение в градината, където да може да привлече всички погледи. Декоративните рози са наистина красиви и относително лесни за отглеждане цветя. За разлика от много сезонни цветя, розите цъфтят през цялото лято и до късна есен.

рози

Едно от големите предимства на розите е, че успешно могат да се отглеждат както в градината, така и в саксии или сандъчета. При правилна грижа, те могат да растат повече от 20 години, предоставяйки красота и аромат във вашия двор.

Розите могат условно да се разделят на няколко групи – влечащи, чайно-хибридни, храстовидни и мини рози.

Храстовидните рози, като например старите английски рози, със своите прекрасни цветове и изящни форми, изглеждат най-добре на слънчеви места. Идеално съчетание може да бъде с тревисти многогодишници, засадени около основата на храста.

За най-ароматните рози, опитайте да ги разположите в близост до местата, където често се настанявате или почивате, така че да може да усетите техните аромати. Розите в тези области ще ви подарят приятни моменти с аромата си и ще засият в градината ви.

За да отгледате здрав и обилно цъфтящ розов храст, трябва растението ще се чувства комфортно.

Розите са:

  • светлолюбиви – светлината оказва въздействие върху височината, броя на цветовете и устойчивостта им към гъбични заболявания.
  • Топлолюбиви – при недостатъчна топлина се забавя натрупването на хранителни вещества, необходими за нормалното им развитие.
  • Не обичат прекалената влага. Дългият престой на корените във вода води до унищожаването на храста поради недостиг на кислород. През зимата мократа почва се охлажда силно и растението може да замръзне.
  •  Предпочитат неутралните почви. В тях по-лесно усвояват намиращите се там хранителни елементи.

За да стимулирате розите да образуват нови цветове, трябва да режете увехналите цветове преди да се образуват семена. Розите изискват редовно поливане, но е важно да се грижите влагата да достига до корените.

Повърхностното поливане може да не достави достатъчно влага в почвата. В началото на есента се намалява количеството на поливане.

Розите са подходящи растения за декорация на балкони и прозорци, тъй като техните красиви цветове и аромат придават свежест и близост с природата.

Съдовете, в които се отглеждат розите, могат да бъдат различни по форма, размер и материал. Изборът на съда трябва да се осъществи, като се вземат предвид изискванията на растението и типът на неговата коренова система.

Подходящи за розите са саксии или кашпи с дълбочина от поне 35-40 см. Важно е мястото, където съдовете с рози се поставят, да получава достатъчно слънчева светлина.

Мушкато

Мушкатото заема заслужено първото място в търсенето и продажбите на градински цветя, и това не е случайно. То предлага богато разнообразие от цветове и остава свежо и красиво дори по време на горещото лято, дори след поливане с ограничено количество вода.

мушкато

Мушкатото е повече от век любимо градинско цвете сред градинарите. В старите традиции за аранжиране на цветни лехи, градински граници и саксии, то остава едно от най-популярните растения днес.

Класическите сортове на мушкато цъфтят в горещите месеци и се справят добре в сухи условия, предлагайки обилно разнообразие от цветове и зеленина.

Въпреки че повечето видове мушкато се отглеждат като едногодишни растения, те могат да бъдат задържани и като трайни насаждения. За да ги презимувате, преместете ги на закрито, а след това ги разположете на открито през пролетта.

С правилна грижа и достатъчно слънчева светлина, мушкатото може да цъфти през цялата година и като саксийни цветя във вашия дом или градина.”

Петунии

Петуниите се открояват с разнообразието си от цветове, които цъфтят през пролетта. Цветовете му са в богат набор от оттенъци, включително светло лимонено жълто, жълто-зелено, розово, лилаво, бяло и много други.

Почти всички сортове се грижат сами за себе си, предоставяйки ви безгрижно да се наслаждавате на цветовете им. За оптимални резултати е препоръчително да ги поддържате с редовно поливане.

Петуниите се нареждат сред най-издръжливите и обичани градински цветя от градинарите по целия свят. Те разцъфтяват в изобилие от цветове от средата на пролетта до късната есен. Предлагат се в безброй окраски, което ви дава почти неограничен избор, включително някои с изящни жилки и завладяващи цветове.

Много от сортовете им се отличават със сладък аромат. Някои се характеризират като „устойчиви на атмосферни влияния“, което означава, че цветовете им не се затварят, когато дъждът ги порази.

Хоста

Хостата също е сред лесните за отглеждане градински цветя. Сортовете хоста са разнообразни и варират от толерантни към сянка до толерантни на частично слънце. Листата им представляват истинско шоу от различни нюанси – от чисто зелено до жълто-зелено с влакнести синьо-сиви и други пъстроти.

Това градинско цвете се отглежда през последните 40 години, но вече се явява сред най-популярните растения в градинарството. Хостата е обичана поради лесното отглеждане и способността си да процъфтява в условия на сянка и при достатъчно влажност.

Хостата може да бъде намерена в различни размери, подходящи за различни градинарски стилове – от компактни растения, подходящи за падини и алпинеуми, до големи храсти със сърцевидни листа, достигащи до 120 сантиметра в дължина и 60 сантиметра в ширина.

Листата им могат да бъдат с вълнообразни ръбове, пъстро зелени или бели, със синьо-сиви нюанси, което прави избора почти безкраен.

Тези устойчиви растения, обичайно наричани още и “plaintain lily,” цъфтят с бели или лавандулови цветове през лятото, които приличат на камбанки. Някои от тях дори имат приятен аромат.”

Вайгела

Този храст е едно от лесните за отглеждане растения в градината, което се радва на популярност сред градинарите. То привлича пеперуди благодарение на своите изобилни цветя с форма на звънчета.

Този храст разцъфтява пролетта до края на лятото и е традиционен избор за смесени храстови граници и цветен фон в градината. Също така, има и нови сортове, които предлагат изобилие от разнообразни зелени оттенъци, включително златно, зелено, бяло и розово през целия сезон.

Размерите на вайгелата варират от мощни храсти, достигащи до 180 сантиметра, до компактни сортове, които се подходящи за смесване с трайни насаждения.

Вайгелата се нуждае от плодородна и добре дренирана почва, предпочитайки място с много слънце и редовно напояване. Въпреки това, тя може да вирее и в по-сухи почви и лека частична сянка.

Върбинка

Туфите на върбинката преливат от изключително разнообразие от цветове, включително бяло, розово и лилаво, което ги прави несравнимо красиви и внимателно подбрани акценти в градината.

Но това не е всичко – сортът ‘Imagination’ издига върбинката на ново ниво, със своята изключителна способност да процъфтява дори в най-горещите и сухи условия.

Тази разпростираща се растителност несъмнено е идеална за създаване на вълнуващи каскади, които се преливат над подпорни стени, за украса на саксии и кошници, както и за украса на прозорци. При подходяща подпорка и добре дренирана почва, върбинката ще ви награди с безброй дребни цветове през всички сезони.

Тя притежава изключителна устойчивост към суша и може да се превърне в неизменна част от вашия градински репертоар. Заради своята висока адаптивност, това растение се превръща в предпочитан избор за висящи кошници, алпинеуми, зеленеещи пукнатини между камъни и други тесни участъци в градината, които искат особено внимание и създават невероятна красота.

4.5/5 - (99 votes)
Call Now Button