Изкуствен водопад

garden waterfall изкуствен водопад

Водата е съществена част от красотата и живота в природата. Водата е жива, тя тече или се вълнува от вятъра, тя дава живот и развтие на всичко около нея.

Как да направим градината си още по-прекрасна?

Добавянето в пейзажа на вилата или лятната къща на природни и естествени компоненти като камъки вода осигурява коренно различно измерение в градина.

Това са основните средства, чрез които става възможно въвеждането на движение в статичните среди на откритите пространства.

В естествената среда, водопадите, потоците, езерцата и други водни форми привличат и са богати на живи видове от дивата природа.

Има реална възможност да пресъздадете естествен пейзаж в двора си. Изкуственият декоративен водопад би се превърнал в прекрасен кът за релакс. Неговата естетическа красота, звуците на течаща, падаща вода успокояват, облекчават умората и релаксират.

С какво да започнем? Ето някои насоки…

Релефът на двора или градината значително влияят върху формирането на водния състав на ландшафта. Парцел с разлика в нивата на земята е идеално място за създаване на водопад. На равна площ трябва изкуствено да създадете неравен терен.

Размерът на двора определя размерите на водното съоръжение. Водопадът трябва органично да се вписва в композиционното решение на ландшафтния дизайн. Голяма водна конструкция за малка лятна вила би изглеждала нелепо и естествено би била подходяща за просторен имот.

Формулирайте ясни цели, спрямо които изградете концепция за ландшафтен дизайн. Дали водопадът ще бъде фокусна точка за изграждане на пейзаж или компонент в локална зона. Най-често изкуствен водопад в селската къща и прилежащата територия се изгражда близо до зоната за отдих.

Желателно е да се вижда от различни точки, прозорци на къщата, беседката, от верандата и така нататък. Когато избирате подходящо място – предимство е наличието на наклон.

Желателно е слънцето да огрява водопада до обяд. Добре е водното съоръжение да е далеч от големи дървета, храсти.

Не е желателно водният обект да се поставя в пряк контакт със стената на къщата поради висока влажност и воден шум. В случай на нарушаване на плътността на конструкцията, влагата може да проникне в стената, което ще провокира образуването на влага и мухъл.

Ако водното съоръжение е малко, мястото му на верандата на къщата е съвсем подходящо.

Какъв вид водопад да изберем?

wall waterfall декоративен водопад

Принципът на проектиране и изграждане на различните видове водопади са сходни, но всеки тип има свои собствени нюанси.

Основни видове водопади:

каскаден – водата пада от няколко нива (поне 30 см);

тип „поток“ – водата тече плавно по ниски продълговати, почти равномерни стъпала на каскадата;

“сух” водопад – водните потоци не се вливат в езеро или басейна, а в покрит съд;

водопад “стена” – вода като плавен плосък поток или като водна стена на пещерата;

водопад без помпа – според вида на съединителните съдове или с непрекъснат естествен източник.

Изборът на вида конструкция се определя от личните предпочитания, стила и характеристиките на релефа.

каскаден водопад

Що се отнася дo каскадния водопад, подреждането на водната структура зависи от височината на каскадата, широчината на стъпалата и обема на изпомпваната вода.

Колкото по-голяма е височината на стъпалата, толкова по-мощна помпа е необходима за подаване на вода. Каскадна конструкция с височина до 1,5 м и ширина на стъпалата до половин метър се нуждае от помпа с капацитет до 80 л / мин.

За каскади с височина и ширина на стъпалата над 2,5 м е необходима мощност на помпата 450 л/мин. Помпата се закупува с частичен резерв на мощност.

Направи си сам водопад в градината!

За изграждането на декоративен водопад по най-евтиния начин ще ви трябват следните материали:

 • потопяема помпа;
 • скали / камъни с различни размери;
 • пясък;
 • нивелир;
 • твърда PVC подложка за езерцето;
 • декоративни елементи и големи саксии за цветя за закриване на вътрешните тръби;
 • тръби, които да придвижат водата от помпата до върха на водопада;
 • градински маркуч.

Нещата, които ще трябва да закупите за осъществяването на проекта по изграждане на градински водопад са помпата, тръбите и твърдата подложка за дъното на езерото.

Що се отнася до помпите, те са разделени на два вида – потопяеми и непотопяеми. Първите са поставени в купата на водопада или фонтана, а втората част на брега. Помпите на сушата са по-трудни за маскиране, отколкото при потопяеми модели.

При избора на помпа важна роля играят два фактора: колко високо се повишава водата (трябва да бъде най-малко височината на каскадата) и капацитет (l / min, колко вода може да се изпомпва за минута).

PVC подложката за дъното на езерцето е с висока якост, издържа на налягане и температурен спад, абсолютно водоустойчива и достъпна. Недостатък е скромият диапазон от цветове, наличието на шевове, които в общи линии са ясно видими и чувствителност към механични повреди.

Подложка от EPDM (или бутилкаучук) има добра еластичност, не е чувствителна към ултравиолетовите лъчи и не измръзва, не се страхува от движението на почвата и свиването на дъното.

Ако на мястото вече е изградено езерце, създаването на водопад ще бъде много по-лесно. В противен случай първо е необходимо да се намери място за езерото и да се подготви.

Основни стъпки, консумативи и инструменти, които ще се изискват при извършване на работа:

 1. Планирането и трасирането на обекта ще изисква използване на нивелир и рулетка.
 2. За издълбаване на яма и отстраняване на почвата, ще ви е необходима лопата, количка и ръчна трамбовка.
 3. Ще трябва чакъл, калдъръмени камъчета, речни камъчета, плоски камъни .
 4. За да оборудвате хидроизолационната система, ще ви трябва геотекстил, устойчив полиетиленов или гумен филм; инструменти – нож и ножици.
 5. За да инсталиране на захранващата система, ще използваме гъвкави тръбопроводи с връзки, сферични клапани, скоби.

Идеи за стилово оформяне и декориране

МинимализъмПредполага ясни геометрични форми, лаконичост на декорите. Равномерно течащи потоци вода от гладки плочи от каскади в купата на геометрично езерце изглеждат органично. Сухите водопади са подходящи за такъв пейзаж. С равномерни очертания на каскади, потоци, падащи от тях. Островните водопади в стила на минимализма изглеждат интересни. В центъра е монтирана кубична, сферична кота. За изграждането на конструктивни елементи и декор се използват естествени материали, предимно камък.

Класика Декорите под формата на статуи, амфори са характерни черти на класическия стил. Обичайна дизайнерска техника е островен водопад в средата на кръгло езерце. На каскадните первази са монтирани декоративни елементи, присъщи на класическия стил.

Декоративните елементи – камъни, растения, черупки и т.н. – също трябва да подчертаят стилистичната ориентация и да бъдат комбинирани с дизайна на целия обект.

Използвайки каскадни камъни, трябва да имате предвид, че тяхната повърхност оказва значително влияние върху естеството на потока.

Гладки плоски камъни ще ви помогнат да получите огледална водна стена, а ако използвате здрави, изпъкнали камъни – водата ще тече в отделни потоци. Наличието на кухини в средата на камъните ще създадат гладък, безпрепятствен поток – водата постепенно ще се събере в тях и бавно ще тече по-нататък.

За да получите мощен, бърз поток, който се разпръсква с малки пръски, удряйки се на долното ниво, трябва да пуснете вода под налягане между камъните.

В близост до водопада е по-добре да засадите вечнозелени храсти. Изборът на форма, вид и методи за декорация зависи пряко от вкусовете и предпочитанията на собствениците.

Засадени на брега растенията допринасят за организирането на уникално жилищно пространство, в което могат да живеят жаби, насекоми и други любители на влажни и сенчести места.

Дори от гледна точка на естетиката, засаждането на растенията по бреговете на водопада е добра идея. Това създава един вид симбиоза – растенията, които са снабдени с точното количество влага и собствениците на къщата и гостите, които получават живописен ъгъл в градината.

Той естествено трябва да се впише в пейзажа, като подчертава характеристиките на ландшафта и дома.

4.4/5 - (71 votes)
Call Now Button