Amazing Gardens
Amazing Gardens

Засаждане на дървета

градина с дървета

Дърветата са едни от най-дълго живеещите организми на Земята. Tе не умират от старост, но в същото време в резултат от промените в климата, сушата и нападения от бръмбари и от активната човешка дейност загиват милиони.

Горите, които представляват комбинация от дървесни видове, имат свойството да усвояват и съхраняват до два пъти повече въглероден диоксид от монокултурните. Изводите показват, че програмите за залесяване трябва да преминат от използване само на един растителен вид към по-разнообразни дървесни видове. Друго преимущество е, че горите с по-разнообразна гама от дървета могат да осигурят местообитания за повече животни.

Всеки човек в живота си трябва да засади поне едно дърво. Следвайки тази максима и идеята това да стане на правилното място и в най-подходящото време, трябва да намерим правилните отговори на редица въпроси.

Как да изберем фирма за засаждане на дървета

Изборът на фирма за засаждане на дървета може да бъде труден, но в следващите няколко стъпки можете да изберете подходящата фирма:

 1. Изследвайте местните фирми – търсете информация за фирмите за засаждане на дървета във вашата местност и прочетете отзиви на клиенти. Това може да ви помогне да определите кои фирми са надеждни и качествени.

 2. Проверете лицензите и сертификатите – убедете се, че фирмата има всички необходими лицензи и сертификати за засаждане на дървета във вашата местност.

 3. Изберете специализирана фирма – за да гарантирате качеството на работата, изберете фирма, която се занимава изключително със засаждане на дървета.

 4. Запитайте за гаранция – убедете се, че фирмата предлага гаранция за качеството на работата си.

 5. Сравнете цените – направете сравнителен анализ на цените на различните фирми. Но не забравяйте, че най-евтината фирма може да не е най-добрата.

 6. Комуникацията с фирмата – обсъдете в детайли какво точно желаете да бъде направено и убедете се, че фирмата разбира вашите нужди и очаквания.

След като проведете тези стъпки, трябва да можете да изберете подходяща фирма за засаждане на дървета, която ще ви осигури качествена услуга.

Какво дърво да изберем?

В зависимост от мястото, на което искаме да засадим дърво – градина или в градска зона, избора на дървесен вид е много важен. За собствена градина избора е индивидуален и там са в сила стопански или естетически фактори, които влияят върху подбора. Когато се касае за засаждане на дърво в града, трябва да се спазят определени изисквания:

 • Да се съгласува с ландшафното планиране за избраната зона за засаждане;
 • Да се подбере дървесен вид, който да не е инвазивен и да не застрашава други дървесни и храстовидни насаждения;
 • Засаждането да е благоприятно за съществуване на различните биологични видове – птици, гризачи и други животни;
 • Вида на дървото да е подбран в зависимост от особеностите на мястото – голяма или недостатъчна влага, сянка или прекомерна осветеност и др.

Откъде да намерим дърво?

 • Дървета за залесяване могат да се купят от специализираните разсадници, като има такива за горски и за декоративни видове. В разсадниците се продават главно декоративни туи (кипарисови иглолистни дървета) и други вечнозелени дървета и храсти.
 • Друг важен момент при избора на дърво е видът фиданка. Добре е да се има предвид, че едроразмерните фиданки се прихващат по-трудно от дребноразмерните, но им трябва по-малко време да се превърнат в зрели дървета.

Кога е най-подходящото време за засаждане на дърво?

 • Най-подходящо време за засаждане е когато дърветата са в покой – през есента (след опадане на листата) и през ранна пролет (преди цъфтежа). Необходимо е времето да бъде хладно, за да може дръвчето да се вкорени преди дъждовете.
 • Контейнерни дървета могат да бъдат засаждани през целият вегетационен период. Единственото, което трябва да се осигури е достатъчно вода.

„За“ и „против“ есенното засаждане на дръвчета. Как да изберем подходящ сезон за засаждане?

 • „За“ – през есента има по-голям избор на посадъчен материал; есенните дъждове осигуряват по-добра влага и вкореняването е по-сигурно; стопаните са свободни от други задължения и могат да отделят повече време на новите насаждения.
 • „Против“ – студовете могат да унищожат младите дървета; през зимата могат да възникнат стресови ситуации за разсада (силен вятър, лед, снеговалежи, които могат да счупят младите растения); гризачи могат да повредят разсада.

Правилното решение на този въпрос зависи от вида на насаждението. Експертите съветват да не се засаждат неиздръжливи сортове овощни дървета и храсти през есента като круши; ябълки; сливи; кайсии; праскови; череши; бадеми.

Най-подходящи за есенното засаждане са зимно издръжливи сортове ябълкови и крушови дървета; арония; касис; малина; цариградско грозде; орлови нокти; бреза; орех; кестен; върба; иглолистни дървета.

Правила и основни стъпки при засаждане на дървета:

 • Изберете правилното място;
 • Изкопайте дупка, която да не е много дълбока, за има кореновата система достатъчно кислород и широка в горната си част, където стволът ще се разширява.
 • Подгответе дръвчето – ако има кръгообразни или изкривени корени внимателно ги премахнете; засаждане на дърво
 • Поставете дървото в изкопаната дупка като го придържате право. Уверете се, че е изправено до момента, в който започнете да запълвате дупката с пръст;
 • Плътно запълнете дупката, за да се премахнат всички въздушни джобове. Необходимо е да се трамбова с крака;
 • Полейте с вода за да се премахнат напълно останалите въздушни джобове в дълбочина;
 • Натрупайте мулч около основата на дръвчето.
 • Необходимо е да поливате дръвчетата поне веднъж в седмицата, ако няма дъждове и да поддържате почвата умерено важна, но не просмукана с вода.

Какви грижи се полагат за дърветата след засаждане ?

За новите дръвчета е нужно обгрижване. Трябва да се посещават поне три пъти в годината в течение на 2-3 години. Какво най-често трябва да се прави:

 • Окосяване на тревата за лятото;
 • Окопаване около стъблото преди зимата, за да презимуват успешно;
 • Отстраняване на загинали фиданки след зимата и засаждане на нови. Според вида, при необходимост се прави кастрене за оформяне на короната.

Кастрене (подрязване) на дървета и храсти

 • Извършва се във всички етапи от развитието на растенията; При работа с плододайни растителни видове, целта е в първите години е да се оформи корона, която е добре балансирана, за да се предотвратят травми по кората и стъблото на дървото при силен вятър.
 • Целта на кастренето е да се идентифицира водещия клон (понякога са два);
 • Навременното рязане на
 • дървета ще предизвика задълбочаване на корените и разперване на короната. Дълбоките корени са здравословни, а широката корона изглежда по-добре и е по-лесна за обработка при бъдеща поддръжка.
 • За да се радвате дълго на здрави и красиви растения в двора и градината може да се потърсят и услуги на специализирани фирми.

Как да отгледаме дървета от семена?

Това е интересно занимание за амбициозни градинари. Отглеждането на дърво или храст от семена изисква много грижи и търпение, но също така дава голямо удовлетворение.

Овощни дръвчета от костилки или семки – необходимо е да се осигури влага и топлина. Можем да направим есенно засаждане на семена в саксия и когато семената покълнат, да ни бъде лесно тяхното отглеждане докато ги преместим на постоянното им място.

 • костилкови овощни дръвчета – слива, джанка, череша, вишна, кайсия, праскова;
 • семкови овощни дръвчета – ябълка, круша, дюла, мушмула;
 • черупкови овощни дръвчета – орех, бадем, лешник, кестен.

Други видове дървета отгледани от семена – през есента можем да съберем узрели семена. Слагаме ги на сухо и хладно място, защото искаме да ги запазим за пролетта. Когато времето се позатопли през пролетта (април обикновено), можем да засадим семената. Преди самото засаждане в почвата, задължително трябва да подготвим семената, защото те имат дебела обвивка и няма да поникнат скоро, ако не им помогнем.

 • конски кестен, липа, бор, дъб, бук, бреза и акация;
 • бор от шишарка;

Възможно ли е преместване на дървета?

Много рядко, но е възможно да се наложи преместване на дърво, ако разклонението на клоните и растежът на корена могат да причинят известни щети на разположените в близост сгради или подземни комуникации. Преместването следва да се осъществи с голямо внимание и професионализъм като се оценяват освен състоянието на дървото сезона, климатичните условия, вредители и болести, почвени условия и др.

Засаждане на контейнерни дървета

Контейнерът се поставя във вода, докато почвата се напои добре и се изважда от водата, когато от него престанат да излизат мехурчета с въздух. Прорастналите корени се отстраняват с остра градинска ножица. Растението се изважда от контейнера и се поставя в средата на подготвената вече дупка, в която е насипана хранителна почва, като се внимава кореновата шийка на растението да остане на нивото на терена.

Внимателно се попълва празното пространство около корените с пръст или обогатена смеска. Почвата около засаденото растение се притъпква с крака, за да се уплътни максимално. Покрай него се оформя поливнен борд от пръст. Засаденото растение задължително се полива, за да се изгони останалият в земята въздух и се създаде необходимият контакт между корените и субстрата.

Поливане на дървета и храсти

 • При изградена поливна система – времето за поливане се задава чрез програматора. Освен това поливането със системите за капково напояване не застрашава новозасадените дървета и храсти от разкриване на корените от силна струя.
 • При ръчно поливане се полива до тогава, докато спрат да излизат мехурчета (това е проверка за добро уплътняване).
 • Количестото вода при поливане трябва да бъде около 20-30 литра на фиданка.

Често задавани въпроси

Има много видове дървета, които могат да бъдат засадени в двора, в зависимост от предпочитанията на клиента и условията на мястото. След оглед на терена ще ви бъде предложен списък с дървета, които ще са подходящи за вашия двор, взимайки предвид фактори като климатични условия, почва и размер на двора.

Важно е да има яснота какви видове дървета могат да се засадят във вашия двор и какви са техните особености, за да вземете информирано решение.

Цената на проекта за засаждане на дървета в двора е важен фактор за всеки. Тя се опредлея от различни фактори – вид на дърветата, брой, големина на проекта и т.н. 

След извършване на оглед може да се отговори конкретно на този въпрос. Всеки наш клиент получава детайлна оферта в която всички разходи са описани.

4.5/5 - (110 votes)
Call Now Button