Вертикални градини и вертикално озеленяване

 • Начало
 • Service
 • Вертикални градини и вертикално озеленяване
вертикални градини

Вертикалните градини  са идеалното решение, чрез което с един правилен ход за тяхното изграждане, получаваме многопланов ефект –  добавяне на много  зеленина и цвят в  дома, офиса, хотела или в ланшафтния дизайн. Освен безкрайно красиви, вертикалните градини са достъпни за изграждане и сравнително лесни  за поддръжка, благодарение на поливните системи, с които са снабдени растенията в тях.

vertical-garden-plants

Какви възможности ни дават вертикалните градини?

 • Подходящи са в случаите, когато не разполагаме с много площ за градина, защото растенията от вертикалните градини се нуждаят повече от влага, отколкото от почва;
 • Вертикалната градина може да се изгради за озеленяване фасадите на съществуващи сгради;
 • Стената на къща, балкон или тераса са подходящо място за изграждане на вертикална градина, като така ще си създадете зелен оазис;
 • Като живи тапети и зелени стени вертикалните градини са както за интериорни , така и за екстериорни решения.

Вертикално озеленяване

Вертикалното озеленяване е процесът на добавяне на растителност върху вертикални повърхности като стени, фасади и покриви на сгради. Това може да се постигне по различни начини, като например използването на специални конструкции, наречени зелени стени или зелени покриви.

Зелените стени са структури, които се монтират на външните или вътрешните страни на сградите и са покрити с растения. Те могат да бъдат изградени от различни материали, включително специални панели с отвори за растенията или модулни системи с контейнери за поставяне на растения.

Зелените покриви, от друга страна, представляват покривни системи, които са покрити с жива растителност. Те могат да бъдат изградени от специални субстрати, които поддържат растителния растеж, и системи за задържане на вода, за да осигурят подходящи условия за растенията.

Една от основните ползи на вертикалното озеленяване е неговият благоприятен ефект върху околната среда.

Вертикалното озеленяване има няколко ползи. То може да подобри естетическия вид на сградите и градската среда, да намали топлинното излъчване и консумацията на енергия за климатична регулация на сградите, да намали ефекта на градската урбанизация върху околната среда, като подобри качеството на въздуха и да подобри биологичното разнообразие в градските райони.

Освен това, то може да помогне за задържане на водата, намаляване на водното оттичане и подобряване на устойчивостта на градските райони към наводнения.

Растителните стени и зелените покриви имат способността да задържат вода и да я филтрират, което предотвратява натрупването й в канализационните системи и намалява риска от наводнения. Това е особено важно в урбанизираните райони, където повърхностите, покрити с бетон и асфалт, не позволяват на водата да проникне в почвата.

Растенията на зелените стени и покриви също могат да абсорбират шума и да предоставят допълнителна изолация.

Това са само някои от многото предимства на вертикалното озеленяване, което става все по-популярно в градските среди по целия свят. Все повече архитекти, градски планировци и собственици на сгради осъзнават ползите от вертикалното озеленяване и го включват в своите проекти.

Растителните стени и покриви помагат за намаляване на градската топлина, която е резултат от голямото количество асфалт, бетон и стъкло в градовете. Растенията абсорбират слънчевата радиация и охлаждат околната среда, което намалява нуждата от използване на климатични системи и съответно консумацията на енергия.

Това има положително въздействие върху качеството на въздуха и помага за създаване на по-здравословна градска среда.

Вертикалното озеленяване също така има положително въздействие върху психическото и физическото здраве на хората. Пребиваването в близост до растенията и естествената зеленина се свързва със снижаване на нивото на стрес, повишаване на настроението и подобряване на концентрацията.

Освен това, вертикалното озеленяване предоставя допълнителни пространства за отдих и релаксация.

Представете си вашия дом, вашия офис, заобиколен от разкошна уханна зеленина! Усещате близостта на природата и сте изпълнени със свежест и красота… Искате ли такава реалност точно сега? Просто поръчайте вертикално озеленяване!

Благодарение на това гениално техническо решение като „модули за вертикалното озеленяване“, ние отново можем да получим възможността да вдишаме абсолютно естествената свежест на гората, градината и полето в дома или офиса. Можем да се насладим на свежата зеленина на листата и в същото време да не се откъсваме от обичайното динамично ежедневие.

Модулното вертикално озеленяване е напълно автономна и автоматизирана животоподдържаща система за растения, поставени в специални клетки (модули). Фитомодулите се поставят в рамкови конструкции и са съоръжени със специално техническо оборудване, което контролира напоителната система и разпределението на хранителните вещества.

Системата разпределя влагата по такъв начин, че напълно елиминира преовлажняването на помещението и човешката намеса е минимална. Инсталирането на такава система отнема минимум време.

Стайният модул, както при цъфтящи или вечнозелени растения, така и при вертикални градински конструкции позволява успешно зониране на пространството в помещенията.

Вертикалните цветни стени създават защитна бариера срещу прах, намаляват околния шум, редуцират слънчевата светлина, допълнително пречистват въздуха от вредни примеси и го обогатяват с кислород. Създават благоприятен микроклимат, уют и комфорт на всяка стая.

Модулите се различават не само по размер, но и по способността си да се преместват. Те могат да бъдат стационарни или мобилни. Стационарните конструкции служат като “зелени стени” и се монтират на едно място, с тенденция за дългосрочна експлоатация.

wallplanter

Красотата на малките мобилни модули е, че те могат да се местят по желание или нужда на всяко място. Това е много удобно, когато стаята периодично се променя, а фитомодулът служи като вид екран, зад който се оформя кът за уединение.

Според нуждите и в зависимост от дизайнерското решение модулите за вертикално озеленяване изпълняват различни роли в интериора и екстериора. На скучната гола стена с финес може да се разположи „картина“ от живи растения. Закачването е лесно и не изисква допълнителни условия.

livepicture

Според въображението могат да се използват комбинация от няколко картини, което внася допълнителен колорит и създава възможност за създаване на уникални цветови комбинации. Лесният монтаж на използваните модули позволява разполагането им както в дома, офиса, обществени помещения така и на открито пространство.

Друго предимство на модулите за вертикално озеленяване е възможността за лесен монтаж и демонтаж на касетите с насаждения. Благодарение на това вертикалната градина може да е различна всеки сезон или евентуално за всяко значимо събитие.

Стационарните фитомодули са се доказали добре в ресторанти, хотели, барове и кафенета, където се използват за зониране на открита зона за посетители. Използваните модули за растения са със специален субстрат, което позволява вкореняване на растенията. Захранването на модулите с вода и торове се осъществява посредством автоматизирана система за напояване и електронно дозиращо устройство за торене. 

Голямо предимство на вертикалното озеленяване е това, че дава възможност за моментална промяна на интериора или екстериора. Системата за изграждане на жива стена позволява моментален ефект – използват се подходящи зрели катерливи растения, засадени в модули и растящи върху поцинкована стоманена мрежа включени към автоматизирана поливна система.

Зелените стени стават все по-популярни в европейския дизайн. Те са красиви, създават оживление в много помещения, както жилищни така и в обществени. Фитостените играят ролята на полезен и уютен елемент, който пасивно подобрява психологическото настроение на обитателите или посетителите на пространството, в което се намират.

Живи стени за вертикално озеленяване

Популярни са две системи за изграждане на вертикалното озеленяване .

Система от окачени за стената модули.

Системата представлява сглобяема конструкция от пластмасови елементи (модули). Тя е от свързани саксии тип “кутийки“. Използва се за озеленяване на стени и за скатни покриви. В конструкцията са предвидени отвори за поставянето на капково напояване. Поставянето на модулите става изключително лесно и бързо, върху предварително окачени метални лайсни по дължина на стената. 

Система от геотекстил за вертикално озеленяване

Системите са от геотекстил, нетъкано влакно или най-често от синтетичен матетиал. Изключително малка дебелина на детайла, но значително по-трудоемка за монтаж. Тази система за вертикална градина също не може да съществува без подходящо изградена поливна система и система за течно торене на растенията.

въшно вертикално озеленяване

Съставни елементи на вертикалните градини от модулен тип:

 • Растения – видовете, които могат да бъдат използвани са неограничени;
 • Хидроизолационно фолио за стената;
 • Метална носеща конструкция;
 • Панели за вертикални стени – монтират се на редове, един над друг;
 • Хранителен субстрат;
 • Поливна система.

Какви растения са подходящи за вертикални стени.

 • В зависимост от климата – колкото климатът е по-мек, толкова повече растителни видове могат да бъдат използвани за създаване на вертикални градини. От вечнозелени видове до изобилно цъфтящи – огромно разнообразие от сортове и видове растения са чудесни за този тип отглеждане. Гамата е широка – от иглолистни дървета до розмарин или градински чай.
 • В зависимост от вида на стената – за интериорно, или за екстериорно озеленяване.И в двата случая първото, което трябва да се съобрази е големината на растенията, кореновата им система и растежа им. Добре е да се избират малки растения, които да свободно да се засадят в посадните кутийки. Те трябва да са с плитка коренова система, по възможност бавнорастящи, да търпят подрязване и оформяне.
 • В зависимост от приложението – изключително новаторско е направата на вертикални градини от зеленчуци, ягоди или подправки. Стените са като вертикални парници и използват „зелените стени“ не само за красота, а и за „градско“ селско стопанство.

Какво е необходимо да оценим преди изграждане на вертикална градина?

 • Мястото където ще се монтира живата стена– трябва свободна стена, където да бъде монтирана конструкцията за вертикалното озеленяване;
 • Вода– задължителен елемент на зелените стени е поливната система, така че трябва да има осигурено захранване;
 • Светлина– в повечето сгради и офиси максималното количество светлина е между 300-500 На естествена светлина растенията могат да получат до 100 000 lux светлина. Така че, ако сте избрали зелена стена в интериора е задължително поставяне на допълнително осветление

Вертикална зелена стена от скандинавски мъх – предимства

 • Няма нужда от слънчева светлина;
 • Минимална поддръжка;
 • Изключително големи възможности за създаване на красиви стени;
 • Позволяват съчетание с други материали – камък, дърво и други растения за ефект.
 • Мъхът може да се монтира и на по-малки и преместваеми пана, което го прави идеален за места, където това е по-трудоемко или мястото е ограничено.

Значими предимства на вертикалните градини:

 • Вдъхват усещане за стил и уют;
 • Подобряват вида си с годините;
 • Покачват многократно стойността на твоята собственост;
 • Имат топло изолиращите свойства;
 • Отлично решение за ограничени пространства, както и идеално архитектурно решение за скриване или декорация на стена;
 • Подобряват качеството на въздуха;
 • Поглъщат шума.

Често задавани въпроси

Процедурата за проектиране на вертикална градина може да варира в зависимост от проекта за ландшафтен дизайн, която изберете. Обикновено тази процедура включва оценка на мястото и поставянето на конкретни изисквания за проекта. След това проектирането на вертикалната градина може да отнеме от няколко дни до няколко седмици, в зависимост от сложността на проекта и количеството детайли, които трябва да бъдат взети предвид.

Цената за проектиране, инсталиране и поддръжка на вертикалната градина може да варира в голяма степен в зависимост от много фактори, включително големината и сложността на проекта, видът на растенията, използвани материали и общата продължителност на поддръжката.

За да получите по-точна цена за изграждане на вертикална градина, препоръчваме ви да се свържете с нас за безплатна консултация и да организираме оглед на мястото, където искате да се изгради вертикалната градина.

4.5/5 - (89 votes)
Call Now Button