Изграждане на алпинеум

алпинеум

Направата на алпинеум изисква фантазия, познание за растенията и много грижи в началните фази от развитието. Най-голямо вдъхновение може да се получи от дивата природа. В планината природата е сътворила чудеса там и ще откриете много варианти, от които поне един ще пасне на вашия двор. Скалният кът не е просто купчина камъни, а с течение на времето всеки камък си е намерил мястото и е стабилен, заобиколен от тревички и мъхове, защото в природата празнини няма.

Изграждането на алпинеум в двор е творческия начин да добавите дълбочина и измерение към пространството в градината. Грубият външен вид на скалите и красотата на растенията привнасят привлекателност, свързвайки създадения от човека пейзаж с природата.

Добавените камъни в алпинеума могат да се използват за определяне на пейзажа, да действат като заместител на тревата или да се превърнат в решение за зона лишена от растителност. Алпинеума може да варира от сложен мащабен проект с много аспекти и слоеве, до нещо толкова просто като малък ъгъл, украсен с камъни и подбрани растения. Алпинеумите не изискват сериозна поддръжка и придават целогодишна структура на ландшафта.

Как да планираме изграждане на алпинеум!

Избор на мястопроявете фантазия; мислете нестандартно; на слънце или на сянка ще е най-добре да е разположен алпинеума; има ли възможност за поливане на бъдещите насаждения;

Направете проучванесъберете идеи, като разгледате снимки на алпинеуми в интернет и посетите местните градини. Направете списък с идеи или списък с атрибути, които искате да включите.

Изгответе дизайн направете план и нарисувайте груба скица.

Изберете стилсъздайте външен вид, който допълва стила на вашия дом, както и останалата част от двора и градината.

Направете го естествено случайните групи от камъни ще изглеждат по-естествено, отколкото да ги поставяте в спретнати редове или организирани модели.

Как да засадим готовия алпинеум?

Почва –  растенията за алпинеум се нуждаят от песъчлива почва за добър дренаж. Други растения, като папрати и лилии, се нуждаят от по-богата почва и повече влага.

Растения – традиционните алпинеуми включват сортове с алпийски произход, тъй като условията симулират местното им местообитание. Растенията в алпинеумите обикновено са по-малки, за да допълнят мащаба на камъните. Използвайте трайни насаждения, декоративни треви и малки храсти: луковични растения; вечнозелени и пълзящи иглолистни дървета; мъхове, папрати и др.

Цвят и контраст – За да придадете завършеност, изберете растения с хармонични или допълващи се цветове. Използвайте комбинация от растения с цветя и зеленина и комбинирайте изправени и пълзящи форми.

Препоръчителни градински цветя и растения

ПОКРИВАЩИ РАСТЕНИЯ ЗА СЛЪНЦЕ– дебела мара, сукуленти, пълзяща мащерка, церастиум, пълзящ флокс, златен алисум, делосперма.

ПОКРИВАЩИ РАСТЕНИЯ ЗА СЯНКА – мъхове, пълзящо киви, аюга, мъртва коприва, винка, лазаркиня.

ТРАЙНИ НАСАЖДЕНИЯ ЗА СЛЪНЦЕ – острица и други дребни декоративни треви, иглолистни дървета джуджета, диантус, аубриета, колумбин, спидвел (вероника), агнешко ухо, камбанка.

rock-gardening-flowers

ТРАЙНИ НАСАЖДЕНИЯ ЗА СЯНКА – папрати, коралови камбанки, луковични цветя, морозници, астилба, медуници, колумбин, епимедиум.

ЛУКОВИЧНИ РАСТЕНИЯ ЗА СЛЪНЦЕ – лалета, нарцис, минзухар, сибирски лук, мрежест ирис, алиуми.

ЛУКОВИЧНИ РАСТЕНИЯ ЗА СЯНКА – кокичета, нарцис, куковиче грозде, минзухар, анемоне (съсънка), грудкови бегонии, каладиум.

Четири стъпки за поддържане

Вода – през горещите месеци, растенията бързо изсъхват и трябва да им се осигури достатъчко количество вода.

Торене – трябва да се проучат нуждите на растенията и да им се прилагат подходящите хранителни вещества.

 Трева – растенията трябва да се почистват регулярно от

Подрязване – системно премахване на увехналите цветове, за да се насърчи новия растеж.

 

Как да изберем подходящите за алпинеум камъни?

  • Варовиковите скали са едни от най-често използваните в сферата на озеленяването и градинския дизайн. Имат неправилни форми и са сред предпочитаните строителни материали за изграждане на алпинеуми и скални цветни кътове. Често се използват големи скални маси от варовик, които се аранжират на централно място в градини и дворове като акценти и скални скулптори или в тях се засяват различни видове насаждения.

Rock-Garden-Design

  • Варовикът е бяла седиментна скала , която е съставена главно от калциев карбонат. Той е една от най-широко използваните скали в строителството на сгради и съоръжения. Използва се за изграждане на алпинеуми, скални кътове и др.
  • Издяланите от човек камъни намаляват желания ефект.
  • Възможно е да се съчетаят камъни от различни скални видове – камъни от силикатни и варовикови скали. По този начин след това ще могат да се засадят растения, които да растат и между двата вида.
  • Може да се използват големи камъни и малки парчета натрошени камъни – изборът на естествени скални материалие голям.
  • Може да се набавят безплатно речни камъни.
  • Изберете камъни и скали с по-светли нюанси, така че пейзажът да не се чувства тъмен и тежък. Променяйте цвета и тона на другите материали, за да придадете контраст и визуален интерес.

.

Често задавани въпроси

Цената за изграждане на алпинеум в двора Ви може да варира в значителна степен, в зависимост от множество фактори, като размерите на алпинеума, видовете растения, които ще използвате, както и от географската локация и наличието на нужните материали.

За да получите по-точна оценка, може да се свържете с фирма за ландшафтен дизайн, която ще изготви проект и ще Ви предостави предложение за цена. Преди да започнете работа по изграждането на алпинеума, е важно да се запознаете с основните принципи за грижа за такъв тип градина и да предвидите необходимото време и труд, за да го поддържате в добро състояние.

Изграждането на алпинеум в двора може да отнеме различно време в зависимост от размера и сложността на проекта, както и от наличността на необходимите материали и ресурси.

Ако става въпрос за малък алпинеум с няколко растения, изграждането му може да отнеме няколко дни или дори по-малко време. Ако обаче планирате по-голям и сложен алпинеум с много растения, камъни, декоративни елементи и други, то това може да отнеме седмици или дори месеци, спрямо мащаба на проекта и наличните ресурси.

Важно е да се има предвид, че изграждането на алпинеум изисква определени знания и умения, както и правилното подбиране на растенията, които ще бъдат поставени в него. Затова, ако не разполагате с необходимите умения и опит, може да е добре да се обърнете към професионалисти за помощ и съвет.

4.6/5 - (50 votes)
Call Now Button