Жив плет – видове, засаждане и поддържане

 • Начало
 • Service
 • Жив плет – видове, засаждане и поддържане
жив плет

Живият плет представлява редица от един или няколко вида растения, чиято цел е да осигури уют и уединение в двора и градината или пък да послужи като бордюр, подчертаващ определена форма или композиция. В зависимост от това, може да се направи избор измежду голям брой различни видове храсти и дървета, различаващи се по размери, листна маса, цъфтеж и устойчивост.

Живите плетове имат затвърдена позиция в съвременните тенденции на архитектурата и озеленяването.

34101450_pruning-and-shaping-a-boxwood-buxus-sempervirens-plant-with-gloves-and-pruning-shears

Бордюр или стена от жив плет?

 От практическа гледна точка, доста важен въпрос е каква да бъде височината на живият плет. Ниските живи плетове (бордюрни) са с размери от 10 до 50 см., а високите (живи стени) с височина над 1,5 – 2 м. Височината на живият плет е в пряка зависимост от неговата функция и от целите, които трябва да се постигнат.

Ниските (бордюрни) живи плетове се използват за отделяне на различните фигури в геометричните цветни площи, те се използват и за ограничаване на останалите видове цветни площи, за подчертаване на алеи и за фигури и орнаменти сред тревните площи. За формирани ниски живи плетове са подходящи:

 • различните видове сантолина;
 • чемшир;
 • ерикоидната туя;
 • розмарин (за най-топлите части на страната);
 • лавандула и др.

Средно високите живи плетове с височина от 0,5 до 1,5 м. имат преграждаща функция без да спират погледа. Използват се за разделяне на двора на сектори – могат да ограничават паркинга, да защитават мястото за отдих от вятър и прах, да подсилват ажурната ограда и още много др. Подходящи са:

 • чемшир;
 • тис;
 • лигуструм;
 • бук и др.

Високите живи плетове са с височина над 1,5 м. и ги наричаме зелени (живи) стени. Те служат за създаване на плътна преграда спираща погледа вятъра и носените от него прах и миризма, както и за защита от шум. Обикновено се прилагат при създаването на зони на открито и за разделяне от двора на съседите или изолиране от към улицата.. Най подходящи за изграждане на живи стени са:

 • габър;
 • бук;
 • бряст;
 • дребнолистна липа;
 • дървовиден чемшир (много бавно растящ);
 • западна туя (само високите сортове);
 • лъжекипарис и др.

Видове жив плет

Формираните живи плетове – чрез редовни резитби се поддържа една правилна форма, като възможните форми на профила са неограничени. Най-често напречното сечение е полукръг квадрат, правоъгълник. Формираните живи плетове имат по-строг ефект и се вписват добре в геометрични градини.

Свободните живи плетове – засаждат се както формираните, но се извършват само периодични санитарни резитби и такива за подобряване на цъфтежа. Формата на свободните живи плетове зависи в най-голяма степен от вида, който е използван за създаването им. Не се използват дървовидни видове, не е желателно да се използват и храсти с мощен растеж и широка разперена или рехава корона. Свободните живи плетове обикновено се създават от ефектно цъфтящи видове.

Как да си направим жив плет?

Засаждане

В градинските центрове растенията се предлагат в контейнери или на гол корен. Ако растенията са в контейнери, могат да се засаждат по всяко време на годината. Ако обаче са на гол корен, се садят рано напролет, преди да е настъпила вегетацията. Растенията се засаждат двуредно в тръгълна схема по 5 – 10 на линеен метър.

Дълбочината на засаждане е около 20-25 см, а широчината около 35-40 см. След като всички растения са вече посадени, се подрязва към 1/4 от височината им, когато са облистени, за да могат да се прихванат по-лесно. Накрая се наторяват с комбиниран тор NPK (азот, фосфор и калий).

Подстригване на живите плетове

Докато живият плет порасне до желаната височина, трябва да се стриже всяка година, във времето между месеците май и август /ако не е указано друго/ когато загуби своята форма. В някои случаи стига да се стриже само веднъж годишно.

Мулчиране

Това е действие, което цели спестяване на вода, пази растенията от измръзване, и в зависимост от вида, може да обогатява с полезни за растенията органични съставки почвата. Мулча се състои от различни растителни отпадъци – дребни парчета дървесина, кора от горски видове, слама, сено, окосена трева, стъблени и листни остатъци оборски тор, компост, торф и т.н.

Поливане

Процес с голямо значение за насажденията и трябва да се осъществява според техните особености. Поливането се обуславя от следните фактори:

 1. Типа растения – Растенията с дълбоки и разклонени коренови системи са способни да оцеляват с по-малко поливане и са издържливи към засушаване, за разлика от растенията, които не могат да издържат на засушаване и се нуждаят от доста поливане за да се развиват нормално.
 2. Способността на почвата да задържа влага – Растенията, които растат в по-песъчлива и бързосъхнеща почва, се нуждаят от доста по-честа и обилна поливка в сравнение с растенията, които са засяти в по-богата и тежка почва, задържаща и повече влагата в себе си.

Колко струва изграждането на жив плет?

Живият плет е добро решение за всяка градина. Освен, че създава красота за всеки двор се получава и естествена защитна стена. заграждане на двор с плет от растения

Стойността на проекта се формира от вида на растенията, подходящи за жив плет, като това включва и растения, които са за изграждане на високи и ниски живи плетове.

Спрямо индивидуалните изисквания могат да се използват и иглолистни и широколистни храсти за жив плет. Така освен добра изолация от околният свят, ще можете да си осигурите и красив вид на градината, както и да изолирате от шум, вятър, и слънце. Насажденията трябва да се набавят от специализирани разсадници и да се спазват дадените указания.

Често задавани въпроси

За да изберете подходящите растения за жив плет, трябва да се има предвид климатът, почвата и излагането на мястото. Обикновено се използват бързорастящи храсти като лигуструм, лавандула, боровинка, кипарис, бамбук и други.

Времето за израстване на жив плет зависи от видът на растението и от условията на мястото. Обикновено за да се постигне желаната височина и дебелина на жив плет, са нужни между 3 и 5 години.

Цената за изграждане на жив плет може да се различава в зависимост от много фактори като размера и дебелината на жив плета, използваните растения, трудността на работата и други. Обикновено, фирмите предлагат оценка на цената на проекта след оглед на мястото и изискванията на клиента.

4.5/5 - (96 votes)
Call Now Button