Озеленяване на офиси

Необходимост, естетика и още нещо…

озеленяване на офис площи

В съвременния свят хората постоянно изпитват стрес на работа и у дома. Натоварени са с изтощаваща рутинна работа, поради което стават избухливи и раздразнителни.

Освен това офисите, в които работят, обикновено се намират в еднотипни сгради от бетон и стъкло. При такива условия служителите развиват депресия, което се отразява неблагоприятно на работата им.

Всяка работа може да се превърне в тежък труд, ако прекарвате ден след ден във формална, скучна среда. Въздухът в офисните помещения винаги е сух, наелектризиран, със суспендирани прахови частици. Идеалният изход от тази ситуация би бил озеленяването на офиса.

Позитивната настройка и работоспособността са в пряка зависимост от природната картина през прозореца и интериорното озеленяване в офиса.

Производителността и общото благосъстояние на човек са най-пряко засегнати от цветовия дизайн на стаята. Зеленият цвят на живите растения е този, който успокоява, създава атмосфера на доверие и хармонизира морално-психическия климат в работния екип.

Озеленяването на офиса е важен момент за повишаване на продуктивността на екипа, има благоприятен ефект върху психиката и намаляване на стреса и спомагат създаването на положителна атмосфера.

Освен подобряването на работната среда озеленяването има и чисто представителни функции. Доказано е, че растителността, разположена на рецепция, фоайета и стълбищни пространства, повишава имиджа и доверието към организацията.

В подходящо озеленени постранства посетителите са предразположени и са с усещане за професионализъм и експертност. В озеленени търговски площи клиентите са склонни да прекарват по-дълго време и са готови да харчат повече.

Какво представялва интериорното озеленяване?

Чудите се каква саксия или кашпа да изберете и какво растение да засадите в нея за да изглежда най-близко да вашия интериор?

Идеите за видовете саксии или кашпи, за растенията във вашия офис и как да ги разположите в зависимост от светлината, топлината и местоположението на сградата трябва да се формират заедно с дизайна на самия офис. На проектанската маса интериорните дизайнери работят в екип с ландшафтните архитекти.

Интериорното озеленяване в офиса не бива да се смята за излишен лукс. Освен с растителност в офисите могат да се използват и много други декоративни елементи – декоративни камъни, декоративни пластики, цветни пана, вертикални стени, свежи цветя, сухи аранжировки и др.

Какво включва поддръжката на интериорната растителност и озеленяване?

Най- общо грижите, за поддръжка на интериорна растителност са сходни с грижите за всяко растение:

 • почистване от сухи листа и клонки,
 • подхранване с минерални или естествени торове (като интензивността се определя спрямо изискванията на растенията и сезона),
 • оформяне на короната на растенията,
 • поливане,
 • пулвелизиране на листна маса,
 • почистване на листа от прах,
 • сезонно присаждане,
 • изчистване на растителните отпадъци и саксиите,
 • растителна защита при заболели растения с подходящи препарати,
 • поддръжка на капково напояване (ако е монтирано такова),
 • монтиране на капково напояване и др.

При изправените растителни форми се прореждат и премахват сухите и не добре изглеждащи клони от центъра на короната. Формата на короните, било тя кълбовидна или колоновидна, трябва да се запази максимално.

При храстовидните форми принципът е сходен, като се преценява кои основни стъбла да се премахнат изцяло и кои само да се съкратят.

При катерливите растения е добре да се оставят водачи, т.е. да се изберат най-здравите и облистени стъбла, а всички останали, които са били затиснати и не са получавали достатъчно светлина, да се премахнат частично или изцяло.

Кои видове декоративни растения се предпочитат при озеленяване на офиси?

Листно-декоративните растения :  биват тревисти, храстовидни или дървовидни форми

 • Растения с катерливи (висящи) стъбла като бръшляна, епипремнума и филодендрона, имат своите специфики. Колкото повече нарастват на дължина, толкова повече стъблата се обезлистяват от основата към върха. За да се поддържа красива гъста зелена маса, е необходимо в началото на пролетта да се извърши една основна резитба. Скъсяването на стъблата е препоръчително, тъй като по този начин се стимулира развитието на спящите пъпки и разклоняването на стъблата.
 • Храстовидни и дървовидни растени като кодиеума, драцената, фикуса и шафлерата, резитбите се извършват, като се намали височината с 1/3 до 1/4 част от стъблата, а ако има едно централно стъбло, се премахват сухите и повредени клони и се оформя короната.
 • Цъфтящи растения, като каланхоето, се подрязват след фазата на цъфтеж, за да не бъдат премахнати спящите цветни пъпки, заложени по върховете на стъблата.
 • Луковичните растения като зюмбюлите и амарилисите, листата се оставят постепенно да изсъхнат и да опадат сами след фазата на цъфтеж. По този начин се натрупват вода и хранителни вещества в самата луковица, преди растенията да преминат във фаза на покой.

Многогодишни храстовидни и дървовидни растения – Те имат ключова роля при интериорните растения.

Короните се просветляват, за да достига светлина до всички части на растението, както и да се подобри аерирането с цел контролиране на болестите и неприятелите.

Периодът на покой за интериорните растения, отглеждани по нашите ширини, е през мрачните и студени зимни месеци. Непосредствено преди излизането им от този период на покой и преминаването им в период на активни растеж и развитие се извършват и основните резитбени дейности.

Има ли тенденции в офис озеленяването?

 • Големи дървовидни растения за акцент

Голямото стайно растение ще оживи просторното фоайе, а тези с по-причудлива форма могат спокойно да бъдат възприемани като жива творба на изкуството. Много от тези дървовидни растения достигат 2 м височина и повече. Интересни форми предлагат Ficus lyrata, Ficus elastica, Strelizia, Croton.

Цъфтящи видове

Растения за интериора с красиви и дълготрайни цветове:

 • Phalaenopsisорхидея, която заслужено се намира на първо място в списъка с цъфтящи растения за офиса; Многобройни едри цветове, в безброй нюанси може да ви радват окото месеци наред.
 • Anthurium andreanum – Антуриумът е добре познато растение; Цъфти в червено, розово и бяло от пролетта до есента, а цветовете му траят около 2 месеца. За да цъфти, му е нужна ярка, разсеяна светлина, но понася и тъмните кътчета в помещенията.
 • Spathiphyllum wallisii – Красиво и лесно за отглеждане растение; Цъфти с дълготрайни бели цветове, които се появяват предимно през лятото, но при подходящи условия може да цъфти целогодишно.
 • Hibiscus rosa-sinensis – Китайската роза е красиво, храстовидно растение; Цъфти в червено, розово, оранжево, жълто и бяло. То е едно от редките растения, понасящи пряката слънчева светлина.
 • Saintpaulia – Африканската теменужка е едно от най-лесните за отглеждане цъфтящи интериорни растения. Има над 8000 сорта в най-различни багри и форми на листата и цветовете. За да цъфти целогодишно, изберете за нея топло място и филтрирана светлина.

Вариегатни форми

Съществуват много листно-декоративни видове с интересни, обагрени с жълто, червено, розово или бяло листа. Шарките могат да имат и различна форма – ивици, петна, фини пръски или нишки, както и да се променят в зависимост от количеството светлина или сезоните.

Интересни видове са Philodendron ‘Imperial Red’, Ficus elastica ‘Burgundy’ и ‘Teneke’, Stromanthe sanguinea Triostar, Syngonium ‘Neon Robusta’. Традиционно в интериорното озеленяване присъстват Dracaena fragrans “Lemon Lime’, Ficus benjamina variegatа, Schefflera arboricola variegatа, Sciindapsus aurea и много други.

Растения за по-тъмни помещения

 • Zamioculcas zamiifolia (Замоикулкас) – Това е едно от най-непретенциозните растения за офиса. Чувства се добре и при по-оскъдна светлина и не изисква много поливане.
 • Sansevieria (Индийски меч) – Сансевиерата е изключително издръжливо растение, произлизащо от Северна Африка. Издържа на засушаване и оскъдна светлина.
 • Lucky bamboo (Щастлив бамбук) – не е бамбук. Това е вид драцена (Dracaena Sanderiana), чиито сегментирани зелени стъбла наподобяват тези на бамбука. Стига корените да са потопени във вода, това растение ще ви радва във всяко помещение.

Растения, които пречистват въздуха

Всички растения участват в този процес, но има видове, които го правят в по-голяма степен. Сред тях, например, са сциндапсусът и спатифилумът, които поглъщат замърсители като формалдехид, ксилен и тулоен. Други видове по-ефективно абсорбират въглеродния двуокис. Такива са сансевиерата, сукулентите и марантата.

4.4/5 - (85 votes)
Call Now Button