Да украсим входа на дома с растения

да украсим входа на дома с растения

Идеи за създаване на приветлива атмосфера с озеленяване на входа на вашия дом.

Вече сте благоустроили къщата, завършили сте интериора със стайни растения и е време да решите как да украсите парадния вход. Добре обмислените решения, относно избора на растения при озеленяване, ще вдъхнат допълнителен живот на дома още преди да сте прекрачили прага.

Входът на дома е въведение към това, което е вътре в него или в градината. Затова е важно да е интересно, да има живот, да има цвят и да изглежда хармонично.

Ако верандата ви е на сянка – идеална е за катерене на английски бръшлян. А може би слънцето се излива – тогава кактуси или ярки, смели петунии просто се молят да отидат там.

За да изглежда входът на къщата привлекателен, можете да го украсите със саксии или висящи саксии с цветя. Предлагаме някои растения, с които входът на къщата ще изглежда особено елегантен.

Има много растения, които можете да поставите на входа, като най-препоръчителните са тези, които не надвишават 2 – 4 метра.

Красиви, популярни и достъпни – ето нашите предложения

Английски бръшлян Ако избирате увивно растение за рамка на входната врата, независимо дали планирате да го окачите или да го поставите по стената. Той е най-подходящ за сенчеста веранда.

Бръшлянът се счита за активно растение, което пълзи по стени, огради и дори каменни сгради. Пълзи по земята, катери се по вертикални повърхности, оплита други растения и ги свързва. Той не е паразитно растение както смятат някои. Не изсмуква соковете от дървета и други растения, а просто ги използва като опора. Корените му са в земята и оттам получава храна. Бръшлянът се реже веднъж годишно.

Ако го поставите в саксия, тогава няма да може да излезе оттам и ще заплита само онези области, които са му достъпни. Това вечнозелено декоративно растение се използва за създаване на жив плет и озеленяване на площи. Дори през зимата ще ви радва със свежия си вид.

Дребнолистният чемшир издържа на студове до -30 градуса по Целзий, без да изисква подслон, има декоративна корона, за която е високо ценен. Дайте му желаната форма и той ще я запази, но периодично изисква поддръжка.

Поставете саксии с чемшир от двете страни на входната врата. Чемшировите храсти могат да бъдат ниски и заоблени или високи и спретнато подрязани за по-голям декоративен ефект. Можете да ги нарежете във форма на спирала, за да засилите ефекта.

Шафлера Sheffler “Amate” може да се отглежда в саксии, грижата за нея е лека.

Шефлера е зеленолистно декоративно растение, което принадлежи към семейство Бръшлянови и произхожда от Австралия, Нова Зеландия и Азия.

Изисква обилно поливане 2-3 пъти седмично, може и дори трябва да се подрязва, придавайки необходимата форма. Това се прави, за да се спре прекомерният растеж. Понякога след подрязване пуска странични издънки, но го прави много неохотно. Просто не забравяйте редовно да обръщате саксията с растението, защото то „търси“ светлината. Внасяйте на закрито, когато температурата спадне. Не обича прекомерната топлина.

Стрелиция – Не напразно я наричат „райска птица“ – съцветията й приличат на птича глава с дълъг клюн и ярко оранжев гребен с лилави пръски.

В своето не цъфтящо състояние стрелицията не може да бъде объркана с никое друго цвете. Листата й са с дълги дръжки, малко като бананови листа, горната част на листа е тъмнозелена, долната е по-светла. Големи, до 15 см цветовете на стрелицията са фантастична картина. Те цъфтят продължително.

Растението е непретенциозно, не изисква специални грижи, дори толерира силно засенчване.

С помощта на стрелицията ще придадете на входа на къщата тропически чар. На пряка слънчева светлина растението ще прецъфтява по-бързо, отколкото на сянка. Тя не понася студеното време, така че не забравяйте да внесете своята „райска птица“ в къщата навреме.

Цитрусови дървета – Нямате нужда от огромна градина, за да отгледате лимоново или портокалово дърво, които можете да го поставите точно пред входната врата (и вътре, ако желаете!). Те се нуждаят от много светлина, така че се уверете, че верандата е добре осветена от слънчевите лъчи и е добре защитена от силни ветрове.

С правилна грижа цитрусовото дърво ще радва окото и ще ви даде реколта.

Папрат ( nephrolepis ) е една от най-непретенциозните папрати. Листата й образуват красиви буйни дантелени храсти с височина 60-80 см.

Бостънската папрат, е практически неунищожима, идеална за начинаещи цветари. Тази разновидност на Nephorolepsis exaltata се отличава от рода си по своя елегантен и кичест силует с дъгообразни перести листа, които се спускат от всички страни на саксията. Стои чудесно във висящо кошче или на висок пиедестал.

Расте добре на сянка, не е взискателна към състава на почвата, но яркото слънце може да доведе до изгаряния на листата.

Поддържайте почвата влажна през цялото време и бостънската папрат ще процъфтява, където и да я поставите. Двете основни условия са сянка и влага.

Петунии – Ако входната ви врата е на слънчева страна, ярките петунии ще я украсят много. Засадете ги в сандъче, висящи надолу, или подредете саксии близо до вратата или точно отстрани на стълбите.

Петунията е многогодишно растение, а буйният й цъфтеж продължава през целия сезон. Цветята й са доста големи, много красиви и ярки. Изглежда много ефектно във висящи саксии. Ако засадите сортове с различни цветове, това ще изглежда особено привлекателно.

Петунията, въпреки че се счита за устойчива на суша, изисква редовно поливане. Тя обича слънцето и не обича вятъра и резките промени в температурата. Не забравяйте за това и петунията ще ви зарадва от средата на лятото до самите слани.

Бегония – цветовете са прости и двойни, като формата наподобява съцветия от рози и божури, а цветът е много различен – червен, бял, жълт, оранжев, кайсиев, розов.

Восъчната бегония е термофилна. За да цъфти през цялата година е необходим специален температурен режим. През зимата цветята трябва да се внесат на топло в къщата, не обичат температури под +16. В идеалния случай през зимата температурата трябва да е 18-20 градуса. Бегонията много добре понася лятото, жегата и слънцето. При поливане е желателно влагата да не попада върху листата.

Засадете бегония в голяма саксия и тя ще ви зарадва с ярките си и елегантни цветове.

Изброените до тук растения са само една малка част от многото подходящи за украса на входа на дома. Ето и примерен списък на други подходящи растения:

  • Ароматни растения (розмарин, градински чай, магданоз, мента …)
  • Луковични
  • Джуджета иглолистни дървета
  • Японски клен
  •  Рододендрон
  • Берберис

Растения в контейнери – живи стени за вертикално озеленяване

livepanel

Отглеждането на растения в контейнери става все по-популярно поради няколко причини. Декорирането на къща, вътрешен двор или балкон е много по-лесно, като се използват точно онези растения, които са засадени в контейнери.

Първо, можете да поставите определени контейнери по свое усмотрение, като ги впишете по възможно най-добрия начин в околната среда или интериора.

С помощта на растения, растящи в контейнери, можете просто да промените околното пространство до неузнаваемост.

Контейнерните растения са подходящи дори за онези любители на цветя, които нямат собствени дачи или вили. Растенията, засадени в контейнери, изглеждат страхотно както на первази, така и на балкони или лоджии. Различни контейнерни растения често могат да се видят на входа на къщата, на стената или извън прозореца. Дори в парковете се насърчава практиката да се засаждат единични контейнери с растения или дори цели групи.

Саксии и кашпи с растения са поставени по алеите като отделни елементи, които веднага привличат вниманието.

Контейнерните растения няма да изискват от вас да имате подходящата почва, от която се нуждаят растенията и цветята, които харесвате. Много по-лесно е да изберете субстрат за малък контейнер, отколкото да донесете почва на голяма площ.

Избирайки растение в контейнер, избирате освен вида, цвета и неговият размер и евентуално придадена форма!

Leave A Comment

4.5/5 - (41 votes)
Call Now Button