Пет съвета за борба с вредителите в градината

вредители в градината

Повечето градинари започват борбата с вредителите през пролетта, когато природата и в частност дърветата са се събудили. Или още по-лошо – през лятото по това време насекомите и тяхното разрушително действие върху растенията могат да се видят с просто око. Много късно! Това е сериозна грешка. Доказано е, че е много по-лесно да се действа преди възникване на проблема, започвайки още през зимата, когато градинските вредители спят.

Ние ще ви дадем ценни съвети какво да правите, за да поддържате градината си изрядна.

  1. Отстранете падналите листа

Падналите листа са добър мулч, той може да предпази корените от охлаждане, но често те крият паякообразни акари и бръмбари. Листата са причинители и на гъбични заболявания. Сред тях са септориоза, краста, антракноза и други подобни. Те трябва да се събират и поставят в ями или кутии за компост и само в преработен вид се използват за мулчиране на почвата.

  1. Разрохкайте почвата

Някои бръмбари и гъсеници зимуват в горните слоеве на почвата. Борбата с тях е много проста – прекопайте почвата. Направете това преди пълното размразяване на почвата. Обърнете горния слой – ларвите и паразитите са най-отгоре. Те не издържат на студ и ще умрат.

  1. Разгледайте кората на дървото.

Ларвите често зимуват в кората. При наличие на вредител се обелва част от кората, почистват се гнездата му, като се остъргват с нож и отпадъците се изгарят. Подходящ месец е февруари.

  1. Не забравяйте за гризачите

Най-често страда кората на дърветата. Препоръчваме да обвиете ствола на младото дърво с подходяща материя, така че острите им зъби да не могат да навредят на растението.

  1. Привлечете птици в градината

Характерно за градинските вредители е тяхната издръжливост, бързо размножаване и адаптиране към инсектициди. Понякога може да бъде доста трудно да се отървете напълно от тях. Птиците могат да окажат неоценима помощ, като унищожават ларвите на вредителите, дори от труднодостъпни места.

За да спасите реколтата и да предприемете действия навреме, трябва да знаете точно на кои „жители“ на градинския парцел да обърнете внимание.

Градината и цветната леха винаги са пълни с насекоми. Много от тях са напълно безвредни за реколтата от зеленчуци, плодове, билки и цветове, а някои са в състояние да повредят цял участък от насажденията за една седмица и да унищожат дървета и храсти. Предлагаме списък със злонамерени вредители, битката с които трябва да бъде проведена веднага.

  • Обикновени бръмбари

Най-опасните бръмбари вредители по градински растения са тези, които се хранят с пъпки, плодове, издънки и листа. Най-опасната категория се считат за представители на семейство Листни бръмбари.

  • Листните бръмбари

Chrysomelidae са най-голямото семейство паразити. Те се хранят с едно или повече растения и се срещат и върху почвата. Развитието на ларвите е в земята. След като се заселят на мястото, без навременни мерки за борба, листните бръмбари могат да повредят всички култури, които се развиват в този участък. Най-известният представител на семейството е колорадският бръмбар – вредител по картофите, доматите и патладжаните. За борбата се използва механичен метод – събиране и унищожаване на паразити. Но този метод е подходящ само ако площта е малка или не е силно повредена. В огромни райони е по-добре да се прибегне до третиране на насаждения със системни лекарства – Confidor, Koragen.

  • Бръмбари – дългоносци

Те са опасни вредители, които могат да унищожат както цветни пъпки, така и зелени издънки, листа, пъпки на цветя. Размерите на паразитите са от 1 мм до 5 см. Нападат както храсти, така и растения. Най-големи щети нанасят на младите разсади. Бръмбарът е вредител, който трябва да се бори само със специални препарати, например: “Confidor Extra”. От такива паразити страдат кайсиите, малините, сливите и черешите.

  • Телени червеи (Elateridae)

Бръмбар вредител, който нанася особени щети на картофи, царевица, моркови, различни видове салати, пъпеш, диня. Изгризват грудките , което значително отслабва насажденията. Те са преносители на гъбични инфекции.

Бръмбари – вредители на дървета.

Представителите, които увреждат кората на дърветата, също са опасни. Обикновено те живеят вътре в стволовете и клоните, което им пречи да се развиват напълно. Короядите (Scolytinae) са паразити, които живеят вътре в дърветата. Като ларви, те издълбават тунели под кората, правейки истински проходи и това довежда до изсъхване.

Ако короядните бръмбари са започнали зловредната си дейност по дърветата, има голяма вероятност други паразити също да ги атакуват. За да се предотврати развитието на тези паразити, се препоръчва своевременно отстраняване на повредените и сухи клони и разреждане на насажденията.

За борба с паразитите използвайте “Confidor Extra”, “Koragen”, също пръскане с фосфамид или карбофос (0,2% разтвор). Препоръчва се да се обработват не само листата, но и стволовете и почвата под насажденията.

Бръмбари вредители по цветята

Като цяло цветята страдат от същите насекоми като другите растения. Бръмбарите по лука (Lilioceris merdigera) са червени бръмбари вредители по лилиите, те са най-натрапчиви. Ако в градината се открият голям брой от тях, по-добре е да се третират със същите препарати, които се използват за листни бръмбари. Ръчното събиране може да не е ефективно.

Паякообразните акари (Tetranychidae) се считат за едно от най-опасните паразитни насекоми, тъй като могат да увредят дори стайни цветя – циклами, орхидеи и др. растения. В градината розите страдат най-много от паяжинообразуващи акари. Можете да ги лекувате с отвара от сапун или инфузия на чесън. Ако народните методи не помогнат, тогава е по-добре да използвате инсектициди – “Neoron” и “Aktellik.

(Alenka shaggy ) – друг градински бръмбар, който има значителен потенциал за размножаване и вредност. Привличат го цъфтящи храсти, храни се с цветя, изгризвайки плодника.

Безопасни и полезни насекоми

Земен бръмбар – полезно насекомо. Земните бръмбари се крият под кората на дърветата, в дървени стърготини, мъх и торф, ядат вредни ларви, какавиди, охлюви и гъсеници със среден размер. Те могат да живеят в градината от 3 до 5 години, така че е по-добре да ги пазите и в никакъв случай да не ги унищожавате.

Огнен бръмбар – Бръмбар пожарникар яде насекоми вредители по градината. Те се хранят с протеинови храни, така че помагат да се справят с ларвите, яйцата и какавидите на насекоми вредители. Тъмните ларви на огнени бръмбари ядат малки насекоми – листни въшки, мухи и гъсеници, помагайки на градинарите.

Стеторус  -(Stetorus) – Насекомото носи и името кърлежова калинка. Той яде паякообразни акари. Крие се незабележимо на местата, където живее паякообразният акар, като унищожава до 2000 индивида през живота си.

Калинка – Помага в борбата с градинските вредители – листни въшки и паякоообразни акари. Възрастните калинки са в състояние да изядат 150 листни въшки на ден, а ларвите на калинките също се хранят с листни въшки.

4.5/5 - (110 votes)
Call Now Button