Разпръсквачи за поливане

Какво е ролята на разпръсквачите? 

Разпръсквачите за трева са части за поливни системи, които се използват за напояване и освежаване на растителността в градината. Тези уреди работят, като разпръскват малки водни капчици за по-добро поемане на влагата от тревата и почвата.

Обикновено се използват за поливане на градински площи пред дома, но също са подходящи за по-големи зелени пространства като паркове, стадиони и голф игрища. Могат да бъдат използвани и за напояване на райграс, цветни лехи и храсти, а също така за други места, които изискват редовно поливане.

За да функционира, всеки разпръсквач за напояване трябва да бъдат свързани към водопроводен маркуч. Те са отлично средство за поддържане на градината през горещите летни месеци.

И така, как избираш идеалния разпръсквач за поливна система за твоите нужди? Първо, помисли за размера на твоята зелена площ. Различните модели имат различен обсег и могат да покрият различни площи, от малки до големи дворове. Също така, има разпръсквачи със сензори за влажност, които автоматично регулират количеството вода в зависимост от нуждите на почвата – наистина смарт, нали?

Освен това, добре е да знаеш, че има различни типове разпръсквачи: стационарни, осцилиращи, въртящи се… всеки има своите предимства. Стационарните са идеални за малки пространства или конкретни зони, докато осцилиращите може да покрият голям правоъгълник – перфектни за правилната форма на градината ти.

И не забравяй, честотата на поливане също е ключов фактор – растенията не обичат нито преовлажняване, нито изсъхване, така че намери баланса и наблюдавай своята градина внимателно.

Основни типове разпръсквачи

Изборът на разпръсквач за вашата градина или морава е важна стъпка към ефективното дъждуване и поддържане на зелените площи. Всеки тип има уникални характеристики, подходящи за различни нужди и размери на тревни площи. При нас може да намерите продукти на фирмата Rain Bird, които са се доказали като едни от най-надежните на пазара.

Стационарни

Пръскачките от тип стационарни са икономични и лесни за употреба, предлагат се в различни размери, форми и дизайни. Някои от тях разнасят водата чрез един обичаен модел, докато други имат няколко начина на пръскане – обикновено чрез завъртане на селектора на върха на пръскачката.

Стационарните пръскачки обикновено не достигат далече, за да покрият ефективно големи площи, но се справят добре при поливане на по-малки градини и дворове.

Някои модели могат да разнасят голямо количество вода, което ускорява процеса на поливане. За да се гарантира равномерно покритие и без оттичане с такава пръскачка, е необходимо да се наблюдава и често да се премества. Много от стационарните пръскачки работят добре и при ниско налягане на водата.

Кръгови (ротационни)

Роторните разпръсквачи се завъртат, за да хвърлят вода в голям кръг, като по този начин са идеални за по-големи площи, защото техният обхват го позволява. Те обикновено имат нисък дебит на вода, което означава, че напояват по-бавно – но имат равномерно разпръскване.

Ротационните разпръсквачи се състоят от ротационни капачки с две или повече рамена, които се въртят, за да разпръскват водата в кръг. Всеки рамо има вградени разпръсквателни глави, които се задвижват от налягането на водата и зъбните колела.

Тези разпръсквачи равномерно покриват площта, което ги прави икономичен избор за големи градини и открити площи. Тяхният фин и постоянен режим на пръскане ги прави подходящи за поливане на цветя и храсти.

Обикновено не предлагат опции за регулиране на струята, но зоната на покритие може да се промени чрез увеличаване или намаляване на водния поток от крана.

Дефлекторни разпръсквачи

Този тип разпръсквачи са известни със своята способност да покриват правоъгълни и други нестандартни форми. Дефлекторните разпръсквачи се характеризират с плосък метален или пластмасов диск, който променя посоката на водната струя за дъждуване на конкретни зони.

Импулсни разпръсквачи

Импулсните разпръсквачи за напояване работят на принципа на импулса и са подходящи за големи тревни площи. Те позволяват регулиране както на обхвата, така и на ъгъла на дъждуване, което позволява точно насочване на водата там, където е нужно, без да се напояват съседни зони.

Райграс системи

Райграс системите са комплект разпръсквачи и тръбопроводи, предназначени за равномерно дъждуване на всяка част от вашата градина или морава. Те са идеалният избор за хора, търсещи автоматизирано и ефективно решение за напояване, което да гарантира здравословен растеж на растенията и зелената трева.

Предимства на разпръсквачите

Преимуществата на автоматичната система за напояване са много. Тя осигурява ефективно напояване на големи зелени площи. Повечето модели разпръсквачи позволяват настройка на силата на струята и обхвата им.

Новите модели на разпръсквачки за трева предлагат различни опции за персонализация на системата за поливане. Някои от тях също имат интелигентни функции като автоматичен контрол на честотата и количеството на пръскането.

Системите за напояване с разпръсквачки спестяват време и усилия на потребителя. Той единствено трябва да настрои настройките на работа. Използването на разпръсквачки осигурява осигурява автоматично поливане за вашите зелени площи и напълно отстранява нуждата от ръчното поливане, което изисква свободно време и физически усилия.

Избор на дюзи

Изборът на дюзи е от съществено значение за проектирането на вашата система.

 • Тип на: Имате избор между стационарни, ротационни, осцилиращи и дребкодисперсни разпръсквачи.
 • Тип на дюзата: Дюзите се определят от формата на водния струй, натиска и обхвата, който могат да достигнат.

Кратък съвет: Не забравяйте, че за по-големи площи може да се наложи увеличаване на налягането в системата, за да работят ефективно разпръсквачите. Има ситуации, когато може да е нужен и допълнителен филтър за предотвратяване на запушвания.

Ето и прост примерен план:

 1. Определете площта за поливане.
 2. Оценете нуждите от вода на растенията.
 3. Намерете достъпни спринклери, отговарящи на вашите нужди.
 4. Планирайте распределението им, така че да покриват цялата площ без прекалено припокриване.

Разпръсквачите и дюзите са много повече от просто “стават ли за работа”; те трябва да бъдат точно подбрани, за да отговарят на спецификите на вашата градина. Възможно ли е една дюза да покрие целия зеленчуков ред? Ще бъде ли налягането достатъчно? Всеки избор има значение.

Автоматизация и контрол

Имате ли проблеми със запомнянето кога да поливате вашата градина? Автоматичното поливане е мечтата на всеки градинар и технологиите днес ви предлагат възможности, които да улеснят живота ви. С автоматична система за поливане, вие контролирате водата, без да се налага да сте винаги на място.

 • Как работи? Системите за автоматично поливане изискват подходящо програмиране и инсталация.
  • Използване на таймери
  • Приложения за управление през смартфон
  • Датчици за влажност на почвата

Нека видим някои основни разпръсквачи:

 1. Стационарни разпръсквачи: с фиксиран модел на поливане.
 2. Въртящи се разпръсквачи: покриват по-големи площи.
 3. Осцилиращи разпръсквачи: движат се напред-назад и са идеални за правоъгълни пространства.

И най-готиното е, че можете да контролирате тези системи със своя смартфон или компютър, което означава, че вие сте шефът на поливането, дори и да сте на хиляди километри от дома си. Само не забравяйте да проверите времето – не искаме да поливаме по време на дъжд, нали?

Датчиците за влажност на почвата са още едно чудо на технологията. Те автоматично изпращат сигнали до системата ви за поливане, казвайки ѝ „хей, днес ми трябва малко вода“ или „споко, съм наситена“.

Определено автоматизацията и контролът върху поливането ви спестяват време и помагат за по-здравословна градина. Разгледайте вашия бюджет и нужди. Автоматичните системи за поливане са на различни цени и за различни нужди. Както винаги, подборът зависи от вас и вашата градина.

Поддръжка на системите за поливане

Искате ли вашата трева да бъде зелена и жизнена? Правилната грижа за пръскачките може да направи чудеса! А и да попитам: обичате ли да се справяте с неща, без да морат да ви занимават по-късно?

Периодична проверка на пръскачките: Проверяване през пролетта е задължително. След зимата могат да се появят пукнатини.

 • Почистете филтрите на дюзите
 • Регулирайте ъгъла и обхвата на водния поток
 • Проверете дали няма течове

Зимна поддръжка: За избегнете замръзване, през есента трябва:

 1. Изпразнете системата от вода
 2. Защитете оборудването с изолация

Обърнете внимание на натоварването на системата. Прекаленото натоварване може да съкрати живота ѝ и да повреди тревата.

Често ли поливате тревата? Твърде честото поливане не е полезно. То може да доведе до прекомерен растеж и болести.

Резервни части: Имайте налични резервни части за вашия разпръсквач. Така лесно и бързо ще отстраните малки повреди.

Знаете ли, че и малките настройки имат значение? Поставяне на дюзите на правилното място може да намали изпаренията и да ви спести вода.

Не забравяйте да следите за обновления и усъвършенствания на вашата система. Така ще запазите пръскачките си актуални и ефективни. И накрая – едно бързо попитване до производителя за съвети и препоръки може да ви спести бъдещи главоболия. Нали не искате да прекарате уикенда в ремонти вместо да се наслаждавате на перфектната си трева?

Защо да купите от Amazing Garden

Ние предлагаме различни видове разпръсквачи, подходящи за изграждането на вашата поливна система. Като специалисти в озеленяването с многогодишен опит можем да ви помогнем да изберете 【разпръсквачи за поливане】на супер цени.

Ние не само можем да ви дадем съвет, но и като една от водещите фирми за озеленяване можем да ви предложим изпълнение на вашия проект.

Често задавани въпроси

Намирането на подходящи разпръсквачи за вашата градина може да бъде ключово за здравословния растеж на растенията ви. Нека разгледаме отговорите на някои от най-честите въпроси за разпръсквачите.

Изборът на изскачащи разпръсквачи зависи от размера на вашата градина и типа на почвата. Разгледайте модели с регулируем радиус и ъгъл на напояване, което позволява гъвкавост според потребностите на растенията и формата на терена.

Дъждовалните разпръсквачи равномерно покриват дребни площи и са идеални за малки градини, докато роторните бавно напояват по-големи площи и са подходящи за големи тревни площи благодарение на въртящия се механизъм, който разхвърля водата на по-голямо разстояние.

Поддръжката на разпръсквачите включва регулярната им проверка и почистване от замърсявания и утайки. По възможност, през зимните месеци премахвайте ги от градината, за да предпазите механизмите от замръзване.

Оптималното разстояние между разпръсквачите зависи от техния радиус на действие. Идеално е разпръсквачите да са разположени така, че напояването да се припокрива леко, това гарантира, че всички области ще бъдат достигнати без да остават ненапоени зони.

Автоматичните пръскачки помагат за съхраняване на вода и цялостно подобряват ефективността на поливането чрез предварително настроени режими на работа, което позволява поливане по оптимално време през деня, съобразено с нуждите на растенията и метеорологичните условия.

Дефлекторните разпръсквачи имат специални плочи, които променят посоката и размера на водните капки, което ги прави идеални за използване в градините с фини насаждения, където е важно да се напоява нежно, без да се повредят растенията.

4.6/5 - (110 votes)
Call Now Button