Поливни системи

Потопяема дренажна помпа 0,300 w / hmax=7m / qmax=6,00 m3/час (Копие)
Помпи за поливане
програматор за поливни системи
Програматори за поливни системи
Разпръсквач "1812 sam" 30cm + антидренажен клапан
Разпръсквачи за поливане
дюзи
Дюзи за разпръсквачи
аксесоари
Аксесоари за разпръсквачи
Клапан електромагнитен 1"Ж 9v дебит (0.50 9.00)m3/h (Копие)
Клапани за поливни системи
колектори за клапани
Колектори за клапани
Тръба за капково напояване Ф25 мм с изводи през 30 см
Тръби за капково напояване
Инструмент за поставяне на фитинг за капков маркуч (Копие)
Фитинги за разпръсквачи
сензори
Сензори за дъжд
Капкоотделител компенсиращ налягане с дебит 4 л/час (Копие)
Продукти за капково напояване
Многожилен кабел 5х0,80 мм2 руло 75 м многоцветен (Копие)
Кабели

Показване на 1–12 от 253 резултата

Компоненти за поливни системи

Поливните системи са основен елемент в съвременното земеделие, градинарство и ландшафтен дизайн. Те предоставят възможността за автоматизирано и ефективно поливане на растенията, гарантирайки оптималната им хидратация, която е критична за здравия им растеж и плододаване. Използването на иновативни поливни системи помага не само за икономия на вода, но също така за намаляване на труда и времето, необходими за поддръжката на зелени площи.

Съществуват различни видове поливни системи, като всяка от тях е адаптирана за специфични нужди и условия. Например, капковото напояване е изключително икономично и приложимо при редици култури, тъй като доставя водата директно до корените на растенията. Системите за разпръскване са подходящи за големи терени, където е необходимо равномерно разпределение на влагата. Съвременните технологии позволяват и автоматизиране на поливните системи, което улеснява контрола на напояването по отношение на времето и интензивността на поливане.

Интеграцията на поливните системи със системи за управление и мониторинг може значително да повиши ефективността на водоползването. Сензорите за влажност на почвата и метеорологичните станции дават точна информация за нуждите от вода в реално време, позволявайки навременно и точно поливане. Така поливните системи се превръщат в интелигентни устройства, способни да минимизират ресурсите и да подобрят здравето на растенията, като същевременно намаляват екологичния отпечатък на земеделието и градинарството.

Основни компоненти на поливната система

Всяка поливна система разчита на основни компоненти за ефективно напояване на тревни площи. Тяхната взаимна координация осигурява оптимално управление и автоматизация на поливането.

Разпръсквачи и дюзи

Разпръсквачите са ключови за равномерното разпределение на водата върху тревната площ. Сред тях се открояват изскачащи разпръсквачи, които са подходящи за градини и тревни площи, и роторни разпръсквачи от марката Хънтър, които покриват по-големи зони. Дюзите при разпръсквачите изменят формата и обхвата на водния поток и са съобразени с нуждите на зоната за напояване.

Клапани и програматори

Електромагнитни клапани контролират потока на водата към различните зони. Клапаните са свързани с програматори, които автоматизират процеса на поливане според зададените от потребителя параметри и времеви интервали. Програматорите могат да бъдат както стационарни, така и портативни, и дават възможност за гъвкав мониторинг и регулация на системата.

Тръби, маркучи и фитинги

Тръбите и маркучите са основните аксесоари за транспортиране на вода до разпръсквачите. Тръбопроводната система се състои от различни размери и материали, съобразени с нуждите на конкретната инсталация. Фитинги осигуряват плътните и надеждни връзки между компонентите на тръбопроводната система и гарантират дълготрайността ѝ.

Сензори и контролери

Сензорите (датчици) събират информация за условията в градината, като влажност на почвата и климатични промени. Те са интегрирани в системата за поливане и помагат за оптимизиране на ресурсите, използвайки данни в реално време. Контролерите обработват информацията от сензорите и автоматично регулират поливния режим, като по този начин спомагат за ефикасността на системата и икономия на вода.

Проектиране и изграждане на поливни системи

При създаването на поливна система, основен етап е нейното проектиране, което трябва да отговаря на специфичните нужди на съответната градина, парк, спортен терен или поле. Важно е системата да е икономична и да предоставя високо качество на поливане. Ключови фактори като налягане, продължителност на поливане и избор на подходящ водоизточник трябва да бъдат обмислени внимателно.

 • Видове поливни системи:

  • Автоматизирани поливни системи
  • Капково напояване
  • Дефлекторни разпръсквачи
 • Изграждане на поливна система включва:

  • Избор на подходящи помпи
  • Инсталиране на филтри за пречистване на водата
  • Разполагане на напояващите елементи според нуждите на растенията

Ефективното напояване е от особена важност за поддържането на здравословен растеж на цветята и растенията. Балансът между достатъчност и икономичност на водата е критичен за устойчивото развитие на всяка градина или парк.

В проекта на поливната система, се съобразяват различни фактори:

ФакторОписание
Продължителност на поливанеТрябва да отговаря на потребностите на растенията и климатичните условия.
НаляганеДостатъчно за равномерно разпределение на водата.
ВодоизточникНаличност и съвместимост с поливната система.

Проектирането и изграждането на поливна система е сложен процес, който изисква пълно разбиране на изискванията за ефективност и дългосрочна работа, така че да осигури оптимални условия за растежа и плододаването на растенията.

Често задавани въпроси

При избора и създаването на поливни системи и тяхната оптимизация, съществуват специфични насоки, които трябва да бъдат следвани за максимална ефективност и икономичност.

Как да изберем подходяща капкова поливна система за градината?

Изборът на подходяща капкова поливна система изисква предварително определяне на площта и типа на растенията в градината. Трябва да се вземе под внимание и наличието на воден източник и неговото налягане. Подборът на капкови ленти или маркучи трябва да съвпада с потребностите на растенията за вода, като се обърне внимание на тяхната капацитетност и интервалите между капковите емитери.

Как да направим поливна система ефективна и евтина?

За осигуряване на ефективност и икономичност на поливната система е важно да се използва таймер, който ще контролира редовността и продължителността на поливането. Препоръчва се и инсталирането на датчици за влажност на почвата, които регулират поливането според нуждите на растенията. Използването на мулч или покриване на почвата може да намали изпарението и да спести вода.

4.4/5 - (49 votes)
Call Now Button