Живи стени

  • Начало
  • Категории продукти
  • Живи стени

Показване на 8 резултата

Осъзнато или спонтанно човек има нужда и търси контакт с природата. Класически тази потребност удовлетворяваме с разходки в парковете и градините, сред дървета, цветя и зеленината на поляните.

Според своя усет за красота и според възможностите на дома си всеки създава градина на двора, на терасата, а сега и изключително успешно и в бита си, изграждайки живи стени с растения.

Живата стена е чудесен начин да разнообразите интериора на градския апартамент или селската къща. Очарователни сукуленти, оригинална композиция от увивни растения или буйни многовидови каскади от цветя – има много начини да създадете своя собствена жива стена!

Какво е жива стена?

Виждали ли сте каскадите от цветя, висящи грациозно от стената. Изглежда, че растат без саксии, но не са. Това е тенденцията на съвременната интериорна флористика – вертикални градини или живи стени.

Живата зеленина, покриваща вертикални равнини, е модерна и оригинална алтернатива на стандартните саксии за цветя на первазите на прозорците, които изглеждат много по-скромни, но в същото време изискват не по-малко внимание и грижа.

Структурата на зелената стена обикновено се състои от модул с малки цилиндрични отвори. Всеки от тях е леко наклонен, за да позволи на растенията да увиснат естествено.

Вертикалната градина най-често се проектира във формата на правоъгълник, което я прави да изглежда като живо произведение на изкуството – голяма зелена картина.

Живите стени и ефектите, които внася в интериора

Зеленината в интериора винаги е гаранция за по-чист въздух и по-малко прах. Стената от растения ще се превърне в допълнителна звукоизолация и затова някои избират да украсят стената, граничеща с апартамента на съседите.

Тя дава възможност в малките апартаменти да създадете подобие на оранжерия. В същото време тя не заема много място, тъй като вертикалното пространство не е функционално натоварено.

Зеленината помага за създаването на спокойна атмосфера и има положителен ефект върху психическото състояние на обитателите.

Акцентирането върху естествен ярък цвят е една от най-добрите идеи за разреждане на монохромен интериор.

За кои помещения са подходящи?

Няма правила! Зелените стени ще изглеждат добре в почти всяка стая в дома ви.

Жива стена в хола е страхотна идея, защото раздвижва интериора и придава уникалност. Растенията са в хармония с всякакъв вид мебели. Те изглеждат най-добре в големи стаи.

Растения в спалнята овлажняват въздуха и подобряват съня. Може да пречисти въздуха – това е изключително важно през зимния сезон, когато въздухът, който дишаме се раздвижва и изсушава от отоплителните уреди.

Всичко, което трябва да направите, е да изберете правилния вид растения.

В кухнята тенденция са миниатюрни вертикални билкови градини. Възможно е създаване на зелена градина, която не само ще украси, но ще осигурява за домакинството свежа мента, босилек или мащерка.

Стена в банята – единствената особеност се свежда до избора на растения, които са устойчиви на промени в температурата и влажността, като драцена, адиантум или аглонема.

Живите зелени стени за дома в повечето случаи се създават от цветарите по индивидуален проект. Съобразени са условията в помещението, желанията на собствениците на живата стена и др.

Професионалните компании, специализирани в този тип изпълнение, предлагат широка гама от предложения – това може да бъде малка композиция от няколко квадратни метра или мащабна конструкция, която заема изцяло цялата стена.

Как да се грижим за растенията

Не забравяйте, че вертикалната градина трябва да бъде оборудвана с напоителна система или специално капково напояване, което осигурява вода на всяко от растенията.

Автоматичната система за поливане прави поддръжката на зелената стена проста и много удобна. От време на време си струва да добавяте торове и хранителни вещества към водата, което ефективно ще укрепи цветните каскади.

Ако решите да създадете вертикална сукулентна градина, не забравяйте, че такива растения изискват много по-малко поливане. Също така е добре растенията да се пръскат с водна мъгла (особено през зимните месеци) и от време на време да се използва хидрогел.

Не забравяйте, че в допълнение към водата, растенията обичат светлината. Ето защо, ако е възможно, монтирайте градината на слънчева стена, а ако не, погрижете се за специални лампи, които имитират слънчева светлина.

Такива аксесоари насърчават здравословния растеж на растенията дори при условия на слаба светлина. Растенията се нуждаят от естествена светлина за да са здрави и да изглеждат добре. При неговата липса или недостиг растенията започват да се повреждат.

Местата с недостатъчно естествено осветление се оборудват с LED лампи.

Кои растения да изберем?

Ако планирате да създадете жива стена за къща или градски апартамент, важно е да знаете кои растения са най-подходящи за тази цел. Стените от зелени растения са обичани от всички „пълзящи“, например обикновен бръшлян, катерене на фикус, катерене на филодендрон, висящ пчелин или сингониум.

Такава стена от бръшлян у дома ще изглежда необичайно привлекателна и ще добави свежест към композицията. Всички видове папрати и седуми също са чудесни като стенни растения. Могат да се разгледат растения от семейство бромелиеви, както и всички, които растат широко, но достигат малка височина.

4.5/5 - (105 votes)
Call Now Button