Помпи за поливане

Показване на 10 резултата

Помпи за поливане: Изборът за ефективна напоителна система

Помпите за поливане са важен инструмент за всяка градина или земеделска стопанство. Те са разработени да осигуряват ефективно и контролируемо разпределение на водата върху почвата, което допринася за поддържането на оптимални условия за озеленяването на двора и растежа на растенията.

Съществуват различни типове помпи за поливане, всяка от които е подходяща за различни нужди и приложения, като например капково напояване, разпръскващо поливане или фонтанни системи.

Изборът на подходяща помпа за поливане зависи от няколко фактора, включително размера на обработваемата площ, източника на водоснабдяване и специфичните нужди на растенията. Важно е помпата да има достатъчен напор и дебит, за да може да осъществи нужното поливане.

Съвременните помпи са снабдени с различни функции като автоматично изключване при ниско ниво на водата, регулиране на потока и поддръжка на постоянно налягане, което улеснява тяхната употреба и оптимизира консумацията на вода.

Помпите за поливане могат да бъдат монтирани стационарно или да бъдат преносими решения, които се използват в различни части на градината или на полето.

Техният дизайн позволява лесно свързване с различни поливни системи, както и бърза адаптация към изменящите се условия на използване. Инвестицията в качествена помпа за поливане може значително да увеличи ефективността на поливането и да допринесе за по-здравословен и жизнен растителен растеж.

Видове помпи за поливане и тяхното приложение

Изборът на помпа за поливане зависи от нейното предназначение и условията на работа. В градината помпите трябва да осигуряват достатъчно вода за напояване на растенията, като същевременно гарантират икономия на ресурси и енергия.

Професионални системи за поливане

Професионални системи за поливане са предназначени за големи земеделски площи и паркове, където е нужно ефективно разпределение на водните ресурси. Те могат да включват дизелови помпи за високонапорно поливане, както и дренажни помпи за премахване на излишната вода. В тези системи се използват и разнообразни фитинги и филтри за поддържане на оптималната работа на помпата и качеството на водата.

Автоматични системи за поливане

Автоматични системи за поливане са перфектни за домашни градини и малки зелени площи. Осигурявайки постоянно и точно количество вода, тези системи могат значително да намалят потреблението на вода и да увеличат сигурността на растенията. Популярните варианти включват затоплящи помпи за отопление на басейни или соларни помпи, които се използват за напояване чрез използване на енергия от слънцето.

Според начина на задвижване

Според начина на работа, градинските помпи се делят предимно на центробежни и периферни. Центробежните помпи използват центробежна сила за пренасяне на вода, като течността се движи чрез ротационната енергия на работното колело. Вода влиза в колелото по оста му и се изхвърля по обиколката му чрез центробежна сила. Тези помпи осигуряват висока скорост и са лесни за поддръжка.

Периферните помпи са подобни на центробежните, но вода се изпомпва в периферен канал около ръба на корпуса. Те също не изравняват кривите си, което довежда до намаляване на потока на течността. Вода се движи към изхода на корпуса с нарастващо налягане и имат по-малка турбина от центробежните, което ги прави по-бавни, но поддържат по-добро налягане.

Повечето помпи за градина (включително и центробежните и периферните) са снабдени със самозасмукваща функция. Те винаги съдържат малко количество вода в своя корпус, което е достатъчно, за да запълнят работното колело и водопровода, преди да започнат да функционират.

Когато самозасмукващата помпа е включена, създава се смес от въздух и вода, което осигурява пълното запълване на работното колело и лесно издравя водата през смукателната тръба.

Според позицията на помпата спрямо източника на водата

Когато става въпрос за позицията или монтажа на помпите за градината, се говори за повърхностни и потопяеми помпи за поливане.

Повърхностните помпи за градина се наричат също “стационарни” или помпи с “сух монтаж”. Обикновено се инсталират хоризонтално и се поставят близо до източника на водата, като смукателния маркуч се потапя в него. Те са по-широко разпространени на пазара.

Потопяемите помпи се потапят изцяло в източника. Техният корпус е изработен от неръждаем материал, за да може да издържи продължително време под вода без да се повреди. Тези помпи се използват главно за извличане на течност от различни резервоари и неголеми кладенци. Те са по-рядко срещани от стационарните.

Според вида захранване

Според захранването градинските водни помпи са основно електрически. Повечето от моделите, които се намират на пазара, са за еднофазен ток (220-230 V), което ги прави подходящи за домашни инсталации.

Електрическите градински помпи могат да бъдат и за трифазен ток (380-400V), което им осигурява повече мощност. Тези модели обаче изискват връзка към трифазен ток, което не е налично във всяко домакинство.

Съществуват и безкабелни градински водни помпи, които могат да бъдат използвани на разстояние от електрическата мрежа.

На пазара все още се предлагат и ръчни градински помпи, които са подходящи за малки градински и домакински нужди. Чрез вертикално движение на буталото тези помпи отварят вътрешен клапан и засмукват водата.

Характеристики

Дълбочина на засмукване

Обикновено водната помпа за поливане има максимална дълбочина на засмукване от 8 метра. Ако е необходимо да се изпомпва вода от по-голяма дълбочина, е възможно да се използват ежекторни агрегати, които могат да засмучат вода от по-голямо разстояние.

Дебит

При градинските помпи (както и при всяка друга помпа за вода) се изисква точно съотношение между напора и дебита, което е от решаващо значение за ефективната функциониране на уреда в конкретния сценарий. По-голям напор означава по-нисък дебит и обратно – по-голям дебит означава по-нисък напор на водния стълб.

При избора на градинска помпа за вода необходимо е да се има ясно представление за напорната височина и дебита, необходими за оптималната работа на уреда в дадената област.

При използване на пулверизатори с помпата, трябва да се изчисли количеството вода, което може да бъде изпръснато за определен период от време. Всеки модел помпа на пазара е снабден с диаграма, показваща дебита при конкретен напор.

Материали на изработка и защити

Качествената градинска помпа трябва да има устойчив корпус, изработен от чугун или неръждаема стомана. Предпочитано е работното колело да бъде от надежден материал като стомана или месинг.

Необходимо е помпата да разполага с добра топлинна защита при натоварване и ефективна система за охлаждане на двигателя. Препоръчително е устройството да бъде монтирано в закрито помещение или на защитено от атмосферните условия място.

Предимства

Градинските помпи се отличават с практичност и лесна употреба. Те са снабдени с прости механизми, които ги правят лесни за използване и поддържане. Частите за тях са лесно достъпни на пазара и не изискват специализирана поддръжка. С компактния си дизайн са удобни за пренасяне.

Градинските помпи за вода са изключително надеждни и издръжливи. Могат да се използват дълги години с минимални грижи. Работят тихо и с ниски вибрации, което ги прави подходящи за различни нужди. Те са популярни на пазара и се предлагат широко.

Избор и покупка на помпи за поливане

При избора и покупката на водна помпа за поливане е важно клиентът да вземе правилното решение в зависимост от неговите нужди и спецификите на терена, който ще бъде обслужван.

Критерии за избор

При избора на помпа за поливане е съществено да се оценят параметрите на производителността, качеството на материалите, енергийната ефективност и способността на помпата да работи с различни видове горива и масла. Важно е също така да се избере подходящ модел според големината на обработваемата площ и наличието на водоизточник.

Защо да купите от Amazing-Gardens.bg

В нашия онлайн магазин може да откриете различни видове водни помпи за поливане на Топ цени и с различни технически характеристики. Изберете подходящата за ващия проект в зависимост от целите си в дома и градината – за поливане на насаждения, за изпомпване на мръсна вода, за доставка на чиста дъждовна вода след пречистване и т.н

Ако имате нужда от консултация, ние като една от водещите фирми за озеленяване можем да ви предложим полезни съвети, за да вземете информирано решение.

Също така можем да ви предложим проектиране и изграждане на вашия проект за поливна система.

Често задавани въпроси

Изборът на подходяща помпа за поливане изисква познание на различните типове и техните параметри. В тази секция са включени отговори на често задавани въпроси свързани с помпите за поливане.

Как да избера подходяща помпа за кладенец?

При избора на помпа за кладенец се отчита дълбочината на кладенеца и нуждаемият дебит на вода. Необходимо е също да се вземат предвид размерите на помпата и нейната съвместимост с инсталацията в кладенца.

Каква е разликата между градинските помпи и тези за интензивна употреба?

Градинските помпи са предназначени за малки до средни градини и обикновено имат по-ниска мощност и дебит. Помпите за интензивна употреба са проектирани за по-големи нужди и непрекъсната работа, което изисква по-висока издръжливост и мощност.

Как може да се увеличи мощността на помпа за вода?

За увеличаване на мощността на помпа за вода може да се монтира по-мощен електрически двигател или да се добави втора помпа в серия за повишаване на налягането. Препоръчително е да се консултирате със специалист, тъй като промени в конфигурацията трябва да се извършват съобразно техническите спецификации на системата.

4.5/5 - (56 votes)
Call Now Button